Emek sömürüsüyle suçlanan H&M sahibinden medyaya tehdit

  • Arşiv
  • |
  • Sosyal mücadele
  • |
  • 11 Aralık 2012
  • 10:55

Merkezi İsveç’te bulunan dünyanın en büyük giysi mağazaları zincirlerinden H&M’in sahibi Stefan Persson servetinin yoğun emek sömürüsünden elde edildiğini açığa çıkaran medyaya tepkili. Yoksul ülkelerde iş yaratmaktan onur duyduklarını söylerken Bangladeş, Hindistan, Kamboçya, Burma, Çin ve Vietnam’da H&M’e üretim yapan fabrikalarda çalışan işçilerin yaşam koşullarını gündeme getiren medyayı susturmaya çalışıyor.

Çarşamba akşamı Tv 4’ün “ Acı Gerçek” programı H&M’in sahibi Stefan Persson’un zenginliğini ve faaliyetlerini konu alan bir program yayınlayacak. Daha program gösterilmeden Persson özel yaşamının gizliliğinin ihlal edildiğini öne sürerek Radyo ve Televizyon İnceleme Kuruluna başvurdu.

H&M’in sahibi Persson’la TV 4 arasındaki anlaşmazlık “Acı Gerçek” timinin Kamboçya’da işçilerin yaşam koşullarını gündeme getiren programın yayımlanmasıyla başladı. Televizyon kanalı Stefan Persson’un günde 10 milyon Kron kazanırken, Bangladeş ve Kamboçya’da H&M mağazalarında işçilerin 2-3 Kron saat ücretiyle çalıştırıldığını, yeterli derecede beslenemeyen ve uzun çalışma sürelerine dayanamayan işçilerin hastalandıklarını, iki gün içinde Kamboçya’da bir fabrikada 250 işçinin bayıldığını gösteren programı yayımlamıştı.

Programın yayımlanmasından önce gazetecilerin söyleşi yapma taleplerini reddeden Persson’un, oğlu ve H&M Genel Müdürü Karl-Johan Persson iddiaları yalanlamamış ve H&M’nin ücretlerin yükseltilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadele ettiğini iddia etmişti.

Programın televizyonda gösterilmesinden sonra “Acı Gerçek” timi Persson’la söyleşi yapabilmek için yeni bir randevu talebinde bulundu. Tim içinde yer alan Jonas Gummesson programın şef redaktörü Jonas Berg ve muhabiri Jonas Alsten’le birlikte Persson Ailesinin Yatırım Şirketi Ramsbury’nin Stockholm’deki binasına gittiklerini ancak söyleşi yerine Persson tarafından azarlandıklarını ve Kamboçya’da bir fabrikada grev örgütlemekle suçlandıklarını söylüyor.

Bunun üzerine Persson’un elde ettiği gelirleri nasıl kullandığını konu alan bir program yapmayı kararlaştırdıklarını söyleyen Gummesson bu güne dek hiç bir programın yayımlanmadan önce Tv ve Radyo İnceleme Kurumuna şikayet edilmediğine dikkat çektikten sonra “Persson’un amacı bizleri korkutarak programın yayımlanmasını engellemek ama biz programı daha önce kararlaştırdığımız gibi Çarşamba akşamı yayınlayacağız” diyor.

Forbes Dergisi’ne göre Dünyanın en zenginleri sıralamasında 26 milyar dolarlık servetiyle 8. sırada yer alan H&M’in sahibi Persson Londra’dan bir saat uzaklıkta bulunan iki köyü satın aldı. 1990’lı yılların sonunda Persson’un 9 milyon Paund ödeyerek 3440 hektarlık Ramsburg köyünü çevrede bulunan ormanlarla birlikte satın aldığı, köye dinlenmek için geldiği ve kendisine zaman zaman İsveç Kralı ve Kraliçesiyle, ABBA grubunda yer almış sanatçıların eşlik ettiği bildiriliyor. Persson’un bu köyde kendi kişisel kullanımı için bir bira fabrikası kurduğu, evleri ve tarlaları köylülere kiraladığı biliniyor. Expressen Gazetesi, Persson’un 2009 yılında 800 hektarlık Linkeholt köyünü de 25 milyon Pound’a satın aldığını açıklamıştı.

ANF / 11.12.12