Dünyada emekçi eylemleri...

  • Arşiv
  • |
  • Sosyal mücadele
  • |
  • 18 Ocak 2013
  • 18:11

(18.01.13) - 16 Ocak günü Bangladeş'te akaryakıt fiyatlarındaki artışı protesto etmek için yarım günlük bir genel grev gerçekleşti. Hükümetin akaryakıt fiatlarını yüzde dokuz oranında artırması işçi ve emekçilerde öfkeye neden oldu.

Bangladeş son haftalarda yeniden yükselen sınıf mücadelelerine sahne oluyor. İşçi ve emekçiler 18 Aralık 2012 tarihinde ülke çapında genel greve gitmişti. Dokuz sol örgütünü çağrısını yaptığı grev ülkede yaşamı neredeyse felç etmişti.

Grev nedeniyle kitlesel eylemler, yürüyüşler, militan sokak gösterileri ve işgalleri yaşandı. Gösterilerde geçtiğimiz haftalarda fabrikada çıkan yangınde çoğu kadın yüzlerce tekstil işçisinin ölümünden sorumlu olan patronların tutuklanması ve cezalandırılması talepleri de yükselttildi. Daha fazla iş güvenliği, daha fazla ücret ve sendikal hakların genişletilmesi de işçilerin talepleri arasındaydı. Grev nedeniyle en az 50 tekstil fabrikası kapalı kaldı.

Başkent Dakka'da göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı. Polis göstericilere karşı biber gazı ve coplarla saldırdı. .

Hindistan'da genç bir öğrenci kadının tecavüze uğraması ve ölümü Bangladeş'te de işçi ve emekçilerde, kadınlarda büyük bir öfkeye neden olmuş göçtiğimiz günlerde kitlesel gösterilerle tecavüz ve kadına yönelik cinsel taciz protesto edilmişti.

İşçi ve emekçiler başka çarşamba günü başka ülkelerde de greve gitti.

Romanya'da CFR SA demiryolu işçileri iki saatliğine iş bıraktılar. Grev nedeniyle 137 tren seferi iptal edildi. Demiryolu işçileri ödenmeyen aralık ayı ücretlerinin ödenmesini talep ediyorlar.

Güney Afrika'da Anglo American Platinum'e (Amplats) ait üç ocakta maden işçileri 15 Ocak günü akşam kendiliğinden greve gittiler. Grev Amplats'ın 14 bin işyerini yok edeceğini açıklaması üzerine gerçekleşti. Gece vardiyasından sonra sabah vardiyası da ocağa inmedi.

New York'da öğrencileri taşıyan otobüslerin sürücüleri ve yardımcılarının 16 Ocak günü başlattıkları grev sürüyor. 8 bin otobüs şöför özelleştirmeleri protesto ediyor ve iş garantisi talep ediyor. Belediye giderleri düşürmek için otobüsleri üzel sektöre satmak istiyor. Otobüs şöförleri ise işyerlerini korumak için mücadele ediyor.

Yunanistan'da HPB bankası çalışanları 48 saatliğine greve gitti. Banka çalışanları, bankalarının özel sektöre satılması planlarına karşı direniyorlar. Banka'da 2000 kişi çalışıyor.