DHL'ye korsan sendika

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Sendika
  • |
  • 04 Ocak 2013
  • 10:32

(04.01.13) - TÜMTİS'te örgütlendikleri için işten atılan DHL işçilerinin direnişi ve sendikanın örgütlenme çalışması sürüyor. Örgütlenme çalışmasını engellemek için işçileri işten atan patronun imdadına Hak-İş'e bağlı Taşıma-İş Sendikası yetişti. İşçiler zorla Taşıma-İş'e üye yapılarak TÜMTİS'in örgütlenmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor.

Patronun yeni taktiği

DHL patronu sendikal örgütlenmeyi engellemek için baskı, tehdit, sendikaya üye olmayan işçileri diğerlerine karşı kayırma, sendikasız işçilerin ücretlerinde artış ve ek sosyal yardımlar sağlama, işten çıkarma gibi birçok yol yöntem denedi ancak başarı sağlayamadı. Patronun tüm çabalarına karşın örgütlenme çalışmasının devam ediyor olması, direnişin ilk günkü kararlılıkla sürmesi ve DHL’nin dünyanın pek çok merkezinde protesto eylemlerinin hedefi haline gelmesi, patronu TÜMTİS'e karşı yeni hilelere başvurmak zorunda bıraktı.

DHL patronu, işçileri yanlış bilgi ile aldatarak Hak-İş'e bağlı olarak yeni kurulan Taşıma-İş Sendikası'nı, bu işyerindeki sendikal örgütlenme çalışmasının bölünmesi ve yenilgiye uğratılmasının aracı haline getirmek istiyor. Patron ve şirket yöneticileri Taşıma-İş'i işyerinde örgütlenmeye çağırıp, sendika görevlisi gibi hareket ederek işçileri kendi arabalarıyla notere götürüp Taşıma-İş'e zorla üye yaptırmaya çalışıyor.

5 Aralık 2012’de Hak-İş konfederasyonuna bağlı olarak kurulan ancak Türkiye’nin hiçbir yerinde örgütlülüğü bulunmayan Taşıma-İş, korsanca bir çalışma ile DHL patronuna hizmette kusur göstemiyor. Hak-İş'in kendi web sitesinde dahi adı geçmeyen bu “sendika”nın Ankara, Samsun, Kocaeli ve İstanbul’da bulunan “il temsilcileri”, DHL’nin bu illerde bulunan yöneticileri vasıtasıyla işçileri zorla üye yapıyor.

TÜMTİS'ten açıklama

Yazılı bir açıklamayla DHL'deki saldırıyı duyuran TÜMTİS MYK, durumu şöyle anlattı: “Sendikamıza düşmanlığı boşa çıkarılan DHL işvereni, Hak-İş’e bağlı Taşıma-İş Sendikası'nı işyerine davet etmiş, davet etmekle kalmayıp önce Samsun’da daha sonra Ankara’da şirket müdürleri aracılığıyla işçileri zorla Taşıma-İş’e üye yapmışlardır. Daha sonra Samsun’da 18 işçi Taşıma-İş'ten istifa ederek sendikamıza üye olmuşlardır. Ankara’da ise, DHL müdürü, akşam saatlerinde işyerinde 'Ya Taşıma’ya üye olursunuz ya da yarın işbaşı yapamazsınız' tehdidiyle işçileri Noter huzuruna götürme ihtiyacı bile duymadan bu sendikaya üye yapmıştır.”

DHL patronunun korsan sendikacılık ile işçileri sendikasızlaştırmaya çalıştığı belirtilen açıklamada Hak-İş'e de sorumlu davranması gerektiği hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İşveren aslında hiçbir sendikanın işyerinde örgütlenmesini, TİS imzalamasını istememektedir. Burada söz konusu olan sendikal rekabet, işçinin hür iradesiyle istediği sendikayı seçebilmesi sorunu değildir. Burada sorun; işverenin, baskı, tehdit, hile ve işten çıkarmakla sendikadan vazgeçiremediği işçiyi, bölerek ve birbirine karşı kışkırtarak sendikasızlaştırma çabasıdır. Bu kapsamda Hak-İş yöneticileriyle yaptığımız görüşmelerden de bir sonuç alınamamıştır. Gelinen aşamada ise görüşmekten kaçınmışlardır.

İşçileri bölmek ve sendikasızlaştırmak isteyen işverenin son olarak bir emek örgütünü bu oyununa alet etmesi bir onursuzluktur. Bir emek örgütünün bu oyuna alet olması da onursuzluktur. Türkiye’de DHL işçilerinin sendikalaşma mücadelesi ITF ve ETF aracılığıyla bütün Dünya işçilerinin gündemine girmiş, dikkatle takip edilmektedir. Sendikamızın yoğun çabası ve uluslararası dayanışma ile sona gelinen DHL örgütlenmesi sorununda Hak-İş’i sorumlu davranmaya davet ediyor, işverenlerin taşeronu olmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz.

Tüm bu girişimlere rağmen sendikamız, işçilerin sendikal mücadelesinin yanında olacaktır ve DHL’deki mücadelesini başarıyla taçlandıracaktır."