Çiçek’ten anayasa görüşmeleri

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • 02 Ocak 2013
  • 12:28

(02.01.13) – Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte AKP anayasa çalışmalarına hız verdi. Hazırlıklar kapsamında Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile BDP Eş Genel Başkanları Gülten Kışanak ve Selahattin Demirtaş ile görüştü ve anayasa konusunda görüş aldı. Görüşmelerde “makul süre” ve AKP’nin “kendi teklifimizi getiririz” sözleri de gündeme geldi.

Çiçek ilk olarak Kılıçdaroğlu ile 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi ve ardından basına bir açıklama yapıldı. Kılıçdaroğlu görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada Çiçek’in kendisine Anayasa Uzlaşma Komisyonu hakkında bilgi verdiğini, anayasa hazırlığı için yürütülen çalışmaları anlattığını belirtti.

Çiçek’in anlatımlarını olumlu karşıladıklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Daha demokratik, daha özgürlükçü bir anayasaya hepimizin ihtiyacı var” dedi. Açıklamasında kuvvetler ayrılığına da dikkat çeken CHP Genel Başkanı, “Yürütme organının görevi, yasama organına müdahale etmek değil; tam tersine yasama organının sağlıklı çalışmasına zemin hazırlamaktır” şeklinde konuştu. Makul süre tartışmasına da değinen Kılıçdaroğlu, zaman dayatmasını doğru bulmadıklarını belirtti.

Çiçek’in Kılıçdaroğlu’ndan sonraki durağı ise BDP oldu. Demirtaş’ın TBMM’deki odasında gerçekleşen görüşmeye BDP Eş Genel Başkanları Gülten Kışanak ve Selahattin Demirtaş katıldı. Görüşmenin ardından basına yapılan açıklamada Demirtaş, Cemil Çiçek’e anayasa çalışmalarında gösterdiği çaba için teşekkür etti ve uzlaşma masasının dağılmamasına önem verdiklerini belirtti.

Süre tartışmasına değinen Demirtaş süre baskısının doğru olmadığını ancak çalışmaların da ucu açık bırakılamayacağını Çiçek’e aktardıklarını ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun devamı için kararlı olduklarını belirtiklerini ifade etti.

Demirtaş ayrıca şunları söyledi: “Yeni anayasa Türkiye'nin önemli bir ihtiyacıdır. Partimiz, özgürlükçü, sivil, yeni bir anayasayı sonuna kadar destekliyor. Meclis Başkanı'nın başkanlığında yürüyen bu çalışmayı, çabayı desteklemeye devam edeceğiz. Ümit ediyorum ki çalışmalar daha hızlı bir şekilde sürecektir ve Türkiye kısa zamanda  özlediği, sivil anayasaya kavuşacaktır. 30 yıldır darbe anayasasıyla yönetiliyoruz. 30 yıl bekledik, meseleyi bir kaç aya sıkıştırıp, yeni anayasayı bu süre baskısına kurban etmemek gerekir. Ümit ederim ki diğer partiler de bu konuda desteklerini sunacaklardır. Bizler yeni anayasanın yapılması için parti olarak üzerimize düşen sorumluluğu sürdürmeye devam edeceğiz.”

Cemil Çiçek ise görüşmelere dair “Bu işin bir an evvel yoğun bir çabayla sürdürülmesi noktasında genel bir yaklaşım var” değerlendirmesinde bulundu.