ÇHD'den İMO yönetimine cevap

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • 07 Eylül 2012
  • 13:28

(07.09.12) - Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şubesi yazılı bir açıklama yaparak İnşaat Mühendisleri Odası'nın haklarındaki iddialarına cevap verdi. İMO önünde direnişini sürdüren Cansel Malatyalı'ya destek verdiği için eleştirilen ÇHD Ankara Şubesi açıklamayla İMO yönetiminin tutumlarını teşhir etti.

“Kurumunuzun yerine işveren genel ifadesini, Cansel Malatyalı yerine de işçi genel ifadesini koyduğumuzda Türkiye işçi sınıfı için çok bilindik hatta sıradan bir hikaye ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. İş güvencesi; işsizliğin boyun eğme için daha çok derinleştirildiği, yoksulluk ve yoksunluğun giderek olağanlaştığı günümüz istihdam koşullarında işçiler için gündüz düşü haline gelmiştir. “ sözleriyle başlayan açıklamada İMO yönetiminin savunduğu “işverenin yönetim hakkı” eleştirildi.

“Durduğumuz yer bize sermaye sınıfının kavramları ile değil işçi sınıfının çıkarları doğrultusunda düşünmeyi öğretmiştir” diyen ÇHD Ankra Şube açıklaması şu ifadelere yer verildi:

“İşçi direnişlerinin biçimlerini sorgulamak bizim haddimize değildir. Tarihsel bir değer olan işçi sınıfı direnişlerini hiçbir kurum tehditkar olarak nitelendiremez. Hepsinde bir oranda zorlayıcılık vardır, işin doğası gereğidir. Bu kimi zaman sakal bırakma olur kimi zaman işgal olur, kimi zaman makine kırıcılık olur, kimi zaman grev olur. Eylem biçimi değerlendirme tavrı fabrika, işyeri işgalleri, siyasal parti vs. işgalleri, oturma eylemleri gibi eylemlerin hepsini reddetmeye varan bir yoruma gidecektir.”

“ÇHD Ankara Şube kendini sınıfa yalnızca destekçi değil, sınıfın içinden ve ekndini onun bir parçası saymaktadır.” denilen açıklamada Cansel Malatya'nın direnişine de böyle yaklaştıkları ifade edildi. İMO yönetimiyle yapılan görüşmeye değinilirken şunlar belirtidi: “İMO Yönetim Kurulu Başkanı imzası ile gelen metni anlayamadığımızı ifade etmek isteriz. Kendini “sol”olarak gören kurumların işveren sıfatından azade oldukları düşünülemez. Biz “haksız, mesnetsiz, tehditkar” dediğiniz açıklamaları oldukça sık yapıyoruz. Bugüne kadar böyle bir ithamla diğer işverenler yönünden karşılaşmadık. “…..işçileri işlerine geri dönmelidir” ibareleri taşıyan yaptığımız açıklamalara yönelik böyle sınıf dışı ifadeleri maalesef hiçbir işveren söylemedi.”