Yeni doğan bebekler için düzenlenen ve halk arasında "topuk kanı" denilen formda dikkat çeken değişiklikler yapıldı.
Bakanlık, bebeklere uygulanan topuk kanı testinin formlarını değiştirdi. Sağlık için gerekli bilgiler çıkartıldı, yeni sorular eklendi. Artık yeni doğanların dini, evlilik dışı olup olmadığı kayıt altında.
Sağlık Bakanlığı, yeni doğan bebeklere yapılan tarama testinde hastalıkların erken teşkisi için kullanılan bazı verileri bilgi formundan çıkarttı. Yerine bebeğin dini, evlilik dışı olup olmadığı soruları eklendi.
Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında bebeklerden doğduğu gün ve birinci haftanın sonunda topuk kanı alınıyor. Tarama ile fenilketonüri, doğumsal hipotiroidi hastalıkları ve biyotinidaz eksikliğinin erken teşhisi mümkün. Bu üç hastalık, zeka ve büyüme geriliğine yol açabiliyor. Sağlık Bakanlığı, test yapılırken doldurulan bilgi formunu değiştirdi. Eski formda beslenme gıda alımı, ilaç kullanımı, kan transfüzyonu gibi bölümler bulunurken, bebeğin sağlığını doğrudan ilgilendiren bu bilgiler, yeni formda sorulmuyor.
FAŞİZAN YAKLAŞIM
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da, yenidoğan bebeğin tarama testi için verilen formda dininin ve evlilik dışı olup olmadığının sorulmasının faşizan bir yaklaşım olduğunu savundu.
Atıcı, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, yeni doğan bebeklerinin bazı hastalıklarının erken tanısı için halk arasında topuk kanı denilen bir yöntemle tarama testi yapıldığını, bunun için dağıtılan formada artık yenidoğan bebeklerin dini ve evlilik içi mi dışı mı olduğu yönünde soruların yöneltildiğini ifade etti. Atıcı, “Bu faşizan bir yaklaşımdır. Böyle bir yaklaşımı biz hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” dedi.
Gerçek Gündem / 08.02.13