29.02.2008 tarihli gazetelerden Türkiye'nin Kuzey Irak operasyonu, karikatür tartışmaları ve Kosova sorununa dair yorumlar seçtik.
Almanya'nın saygın ulusal gazetelerinden Süddeutsche Zeitung, Türk Ordusu'nun Kuzey Irak'taki kara harekatına ilişkin yorumunda,harekatın uzayabileceği yönündeki açıklamalar çerçevesinde şu satırlara yer veriyor:
"Türkiye'nin harekatı, Washington'a korkutucu gelmeye başladı. ABD, Türkiye'nin harekatı sırasında Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güçlerle çatışma çıkması durumunda, bunun sorumluluğunun Amerikan Yönetimi'ne yükleneceğinden endişe ediyor. Bağdat'taki merkezi hükümet de durumdan hoşnut değil. Irak Yönetimi de, harekatın başladığı bir hafta öncesine nazaran daha açık bir biçimde Türk askerlerinin derhal geri çekilmesini talep ediyor. Bu da Amerikan Yönetimi'ne baskıyı daha da artıran bir etken oluyor. Türkiye, dış politika sorumluluğunu generallere bırakması durumunda, faturası ağır olacak bir Irak macerasına sürüklenecektir."
Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble'nin, tartışmalı Hz. Muhammed karikatürlerinin, basın özgürlüğünün korunması ve karikatüristlerle dayanışma adına tüm Avrupa gazeteleri tarafından yeniden yayınlanmasına dair çağrısı, sözkonusu karikatürlerin ilk basıldığı Danimarka gazetesi olan Jyllands-Posten tarafından pek de sıcak karşılanmıyor:
"Almanya, radikal güçlerin isteklerine boyun eğildiğine yaşanabilecek olumsuzluklar konusunda acı tecrübelere sahip. Bu nedenle Schäuble'nin önerisi üzerinde çok ciddi bir şekilde düşünmek gerekiyor. Ancak Almanya'nın 20'inci yüzyıldaki tarihine baktığımızda, azınlık gruplarının mimlenmesinin sonuçları konusunda çok ürkütücü örneklere rastlıyoruz. Bu nedenle, karikatürlerin toplu olarak koorideneli bir şekilde, 'tepkisel olarak' yeniden basılmasının, Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu uzlaşma ve hoşgörü ortamına katkı sağlayacağına inanmıyoruz."
Lüksemburger Wort gazetesi ise Kosova konusuna ayırmış yorum sütununu. Bölgedeki çeşitli güçlerin soruna gittikçe daha fazla angaje olmaya başladığına dikkat çeken gazetede şu satırları okuyoruz:
"Belgrad'ta Rusya yanlısı Başbakan Koştunizza ile Avrupa yanlısı Tadiç arasında Kosova konusunda başgösteren görüş ayrılığı Sırbistan'ı siyasi açıdan felce uğratabilir ve ülkenin AB'ne yakanlaştırılması ümitlerini kırabilir. Ancak sadece Kosova'da bosna-Hersek'te de etnik sınırları yeniden düzenleme eğilimi var. Ancak batı ülkeleri, azınlıkların hakları konusunu gündeme getirmeye devam ederse, bunun çok uluslu Balkanlar'da -ve bunun ötesinde örneğin Kürtler göz önüne alındığında- o konuda da büyük anlaşmazlık potansiyeli taşıyacağı ortada."
DW-World.de / 29.02.08