Haftalardır İmralı’ya gidişi konusunda spekülasyonların merkezinde olan BDP heyetinin, bugün Abdullah Öcalan’la yapacağı görüşme sonrasında PKK liderinin ‘ateşkes’ çağrısıyla geri döneceği beklentisi var.
Hem hükümet hem de BDP kanadındaki beklenti, Öcalan’ın bugünkü görüşmede PKK’ya yönelik çatışmasızlık çağrısı yaparak ‘İmralı süreci’ diye adlandırılan müzakerelerin yepyeni bir safhaya girmesi yolunda.
Kandil ne der?
Kandil ve Avrupa’da bulunan PKK yönetim kadrolarının Öcalan’dan gelen ateşkes çağrısını kabul etmesi halinde, örgüt Türkiye sınırları içinde herhangi bir eylem yapmamayı taahhüt etmiş olacak.
Aslında Öcalan’dan olası bir ‘ateşkes’ çağrısı, PKK hareketinin tarihinde bir ilk olmayacak. PKK, 1993 ve 2008 dahil olmak üzeri 30 yılda çeşitli kereler ateşkes ilan etti. Ancak bu sefer, ilk kez silahlar bu ölçüde kapsamlı ve takvimlendirilmiş bir çözüm paketi çerçevesinde susmuş olacak.
Kürt siyasi çevrelerinde, Kandil’deki PKK yönetiminin, ‘askeri operasyonların da durması’ beklentisiyle çatışmasızlık halini kabul edeceği algısı var.
Ayrıca Öcalan’ın daha önce kendisini ziyaret eden Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata’dan oluşan BDP heyetine net bir biçimde ifade ettiği ‘silahlı mücadele döneminin kapandığı’ mesajı, uzunca bir süredir PKK çevrelerinde tartışılmakta.
PKK’ya yakın kaynaklar, Kandil’in BDP heyetinin yapısıyla ilgili hükümet cephesinden gelen itirazlardan ‘rahatsız’ olmakla birlikte, ‘sürecin önünü tıkamamak’ adına tek taraflı ateşkese razı olabileceğini belirtiyor. Ancak Kandil, çözüm sürecinin bir ileri aşaması olarak PKK’lı güçlerin Türkiye sınırlarının dışına çekilmesi konusunda henüz ikna olmuş değil. PKK yönetimi, bu adımı atmadan önce İmralı’da Abdullah Öcalan’la doğrudan temas kurup istişarede bulunmak istiyor. Kandil’in Öcalan’la doğrudan diyalog ve koşullarının iyileştirilmesi talebi var.
Süreç asıl şimdi başladı
Öcalan’ın yarın kendisini ziyaret edecek BDP’li vekiller Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Altan Tan’la yapacağı görüşmede PKK’ya yönelik ateşkes çağrısında bulunması, önümüzdeki aylarda İmralı’daki çözüm sürecini hızlandırması planlanıyor.
Hem BDP, hem de PKK cephesi, İmralı’ya giden heyetin yapısı konusunda hükümet cephesinden gelen itirazlardan rahatsız görünse de, önümüzdeki süreçte aktif rol oynayabilmek amacıyla bu durumu sineye çekmiş gözüküyor.
Olası bir ateşkes yanında, bugünkü görüşmede Öcalan’ın anayasa sürecinin hızlanması ve ‘yol temizliği’ adı verilen reformlara da vurgu yapabileceği belirtiliyor. Ayrıca bugün ya da önümüzdeki dönemdeki görüşmelerde, Öcalan’ın iyi niyet jesti olarak PKK’nın elindeki esir asker ve devlet görevlilerinin de bırakılmasını gündeme getirebileceği belirtiliyor.
Bunun karşılığında hükümetin 4. yargı paketini Meclis’e sevk etmiş olması, KCK davasında Fırat Anlı gibi kritik isimlerin bırakılması gibi adımlar, silahsızlanmaya yönelik daha kapsamlı müzakereler için olumlu bir ortam yaratmaya yönelik gözüküyor.
Milliyet / 23.02.13