AKP'nin 10 yılında 80 polise 'orantısız güç' yaptırımı

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • Devlet terörü
  • |
  • 09 Ocak 2013
  • 09:19

AKP hükümeti döneminde toplumsal gösterilere ve HPG’lilerin cenazelerine polis müdahaleleri sınır tanımazken, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 2002 ile 2012 yılları arasındaki AKP döneminde orantısız müdahalelerden dolayı sadece 80 polisin görevden alındığını, 128 polisin hapis cezası aldığını, 115’inin ise idari cezalara tabi kaldığını açıkladı.

KESK ve bileşenleri AKP hükümetinin uygulamaya koyduğu 4+4+4 eğitim sistemini protesto etmek amacıyla 15 Eylül 2012 günü Ankara’da miting düzenlemişti. Eylem Ataş da mitinge katılan binlerden birisiydi. Arama noktasında polisin kitleye müdahale etmesi sonucunda çok sayıda emekçi yaralanmıştı. Eylem Ataş ise polisin yüzüne cop ile vurması sonucu yere yığıldı. Ataş arkadaşları tarafından Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Ardından polisler hastaneye gelerek doktorlara müdahale etti ve Ataş’ın rapor engellemesini engelledi. Bunun üzerine Ataş, Dünya Göz Hastanesi’ne giderken burada da aynı muamele ile karşılaşmıştı. Ardından Ataş yüzde 80 görme kaybına uğramıştı.

POLİS ŞİDDETİ MECLİS’E TAŞINDI

Polis şiddetinin ardından 24 Eylül 2012 günü BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Ataş’ın yaşadıklarına ilişkin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e yazılı soru önergesi verdi. Akat önergesinde Bakan Şahin’e şu soruları yöneltmişti: “Eylem Ataş’ın maruz kaldığı bu uygulama ile ilgili bakanlığınız idari bir soruşturma açmış mıdır? Eğer açmışsa hangi aşamadadır? Son 10 yıl içerisinde toplumsal olaylara müdahale sırasında yaşamını kaybeden ve yaralanan kaç kişi vardır. Bu vatandaşlarımın yaşı ve cinsiyete göre dağılımı nasıldır? Polis Meslek Yüksek Okulu ve Polis Akademilerinde yetişen adaylara verilen eğitim, bu sıkıntıların bu denli sık görülmesinde yetersiz mi kalmaktadır? Bakanlığınız eğitim müfredatında insan haklarına saygı çerçevesinde bir değişiklik öngörmekte midir?Son on yılda bu konularda bakanlığınız tarafından kaç personel hakkında idari soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalar nasıl sonuçlanmıştır? Son 10 yılda bu konularda bakanlığınız tarafından kaç personel hakkında adli soruşturma için idari izin vermiştir?”

BAKAN MÜDAHALELER SONRASI YAŞAMINI YİTİRENLERİ AÇIKLAYAMADI!

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Akat’ın verdiği yazılı soru önergesini 4 ay sonra yanıtladı. Bakan Şahin önergeye verdiği yanıtta Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na sığınırken, polislerin “orantılılık” ilkesine uygun olarak müdahalelerde bulunduklarını savundu. Bakan Şahin, Polis Meslek Yüksek Okulu ve Polis Akademilerinde, “Polis Yetkilileri Sınırına Giren İnsan Hakları”, “Temel Hak ve Özgürlükler”, “İnsan Hak ve Özgürlükleri ile İlgili Genel Kavramlar” gibi derslerin verildiğini kaydetti. Bakan Şahin önergeye verdiği yanıtta Akat’ın 10 yılda toplumsal olaylara müdahalede yaşamını yitirenlere ilişkin sorduğu soruyu ise yanıtsız bıraktı.

POLİS MÜDAHALESİNİN SORUŞTURMASI 4 AYDIR BİTMEDİ

Bakan Şahin önergeye verdiği yanıtta 15 Eylül 2012 günü mitinge yapılan polis müdahalesine ilişkin soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğünü ve bu soruşturmanın halen devam ettiğini kaydetti. Şahin, ayrıca, 1 Ocak 2002 ile 22 Ekim 2012 tarihleri arasında “Zor kullanma yetkisinin” aşılmasına ilişkin 80 polisin meslekten atıldığını, 128 polis hakkında hapis cezası, 60 polis hakkında para cezası, 115 polis hakkında ise idari yönden kısa ve uzun süreli görev durdurma cezasının verildiğini açıkladı.

Serhat Çayan – ANF / 09.01.13