Kim Jong Un ve Putin görüşmesi

ABD’nin yaptırım ve tehditleri devam ederken, Kuzey Kore ile Rusya’nın işbirliğini pekiştirmesi, hatta stratejik bir ittifak kurmaya doğru yol almaları şaşırtıcı olmayacaktır.

  • Kızıl Bayrak yazıları
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Eylül 2023
  • 19:00

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Rusya’nın uzak doğusundaki Vostoçniy Uzay Üssü’nde bir araya geldi. Putin, bu görüşmenin “özel zamanlarda yapılan bir toplantı” olduğunu söyledi. Kim’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin öncelikli amacının ikili ilişkileri güçlendirmek ve Batı’nın iki ülkeye yönelik izolasyonunun etkisini dengelemek olduğu belirtildi. Görüşmelerde ikili ilişkilerin öncelikli konu olacağını açıklayan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, “Kuzey Kore bizim komşumuzdur. Tabii ki diğer komşular gibi biz de iyi, karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler kurmayı görevimiz olarak görüyoruz” dedi. 

Kuzey Kore uzun yıllardan beri, Rusya ise son yıllarda Batı’dan gelen benzeri görülmemiş bir ekonomik/diplomatik/siyasi baskıyla karşı karşıya bulunuyor. Dolaysıyla görüşmede ikili ilişkilerin güçlendirilmesine öncelik verilmesi doğal karşılanıyor. Zira bunun, Batının kuşatmasının olumsuz etkilerini kısmen de olsa telafi edeceği varsayılıyor. Yanı sıra güçlü bir Rusya-Kuzey Kore ilişkisinin, özellikle bölgedeki güvenlik durumunun gün geçtikçe daha hassas hale geldiği bir dönemde, Kuzeydoğu Asya’daki jeopolitik denklemde büyük önem taşıdığı yönünde değerlendirmeler var.

İkili ilişkilerin ilk sıralarda yer alacağı söylense de görüşmenin temel önemde konuları kapsadığı da sır değil. Zira görüşmeye katılan Rus heyetinin bileşenleri hangi konuların önemli olduğu hakkında fikir veriyor. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, yanı sıra sanayi ve ticaret, dış ticaret ve altyapı projelerinden sorumlu kişiler de heyette yer alıyor. Kuzey Kore heyetinde ordu ve savunma sanayisinin üst düzey temsilcileri ile mühimmat endüstrisinin yöneticisi Jo Chun Ryong gibi isimler yer alıyor.

Kuzey Kore lideri Kim, “Kore Yarımadası ve Avrupa’daki askeri-siyasi durum” hakkında Putin’le konuştuğunu ve “Egemenlik hakkı olan güvenlik hakkı mücadelesinde stratejik ve taktik işbirliğinin, desteğin ve dayanışmanın daha da güçlendirilmesi konusunda tatmin edici, ortak bir görüşe varıldığını” söyledi.

***

Bu arada ABD ile Asyalı müttefiklerinin toplantıyı endişeyle izlediği belirtiliyor. Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, “Her iki ülkeye de Kuzey Kore’den Rusya’ya herhangi bir silah transferinin BM Güvenlik Konseyi'nin birden fazla kararının ihlali anlamına geleceğini hatırlatacağım” açıklamasında bulundu. ABD, iki ülke arasındaki silah müzakerelerinin aktif olarak ilerlediğini iddia ederek, Kuzey Kore’nin Rusya’ya Ukrayna’da kullanmak üzere silah sağlaması durumunda “bedel ödeyeceği” tehdidini savurdu.

Kim Putin’e destek garantisi verdi

Ukrayna’daki savaş için Rusya’ya silah tedariki, iki devlet başkanı arasındaki görüşmelerin ana konularından biriydi. Rusya cumhurbaşkanlığı sözcüsü Dmitry Peskov kendisine sorulan bir soruyu, “Ülkelerimiz kamuoyuna açıklanmaması gereken hassas alanlarda işbirliği yapıyor” şeklinde yanıtlamıştı. Kim ise Rusya’ya her konuda destek güvencesi veriyor. Zira Kim’e göre, her iki ülke de “emperyalizme karşı birlikte savaşıyor”. Kim, “Rusya şu anda egemenliğini ve güvenliğini savunuyor. Başkan Putin’in ve Rusya hükümetinin tüm kararlarını her zaman destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz ve emperyalizme karşı mücadelede birlikte duracağız” açıklaması yaptı.  

Olası silah teslimatlarına dair iddialar

Analistler, Putin ile Kim arasındaki görüşmenin büyük olasılıkla Rusya’ya silah sevkiyatı konusunu da içereceği inancındalar. Kuzey Kore’nin, Ukrayna’daki savaş için Rusya’ya topçu mühimmatı ve tanksavar füzeleri sağlayabileceği de iddia ediliyor. Buna karşılık Kuzey Kore, Rusya’dan uydular ve nükleer denizaltılar için modern teknoloji alabilir. Rusya’dan olası gıda teslimatları konusunda da spekülasyonlar yapılıyor.

Kuzey Kore yıllardır kendi nükleer ve füze programını geliştirmeye çalışıyor. Bu arada Pyongyang, birçok başarılı nükleer silah ve füze testi gerçekleştirdiğini açıkladı. En son Güney Kore sabah saatlerinde yeniden kısa menzilli füze fırlatıldığını bildirmişti. Ukrayna’ya silah sevk etmeye devam ABD ise, Kuzey Kore’yi Rusya’ya silah tedarik etmemesi konusunda uyarmış, “Böyle bir durumda ülke daha fazla yaptırım uygulama hakkını saklı tutar” tehdidini savurmuştu.

Kimi iddialara göre Kuzey Kore, dünyadaki en büyük silah ve mühimmat cephaneliklerinden birine sahip. Kuzey Kore’nin silah sistemlerinin de Rusya’nın silah sistemleriyle büyük ölçüde uyumlu olduğu söyleniyor.

ABD’nin yaptırım ve tehditleri devam ederken, Kuzey Kore ile Rusya’nın işbirliğini pekiştirmesi, hatta stratejik bir ittifak kurmaya doğru yol almaları şaşırtıcı olmayacaktır.