Üç kentte asgari ücret faaliyetleri

Sınıf devrimcileri Kayseri, İzmir ve Gebze'de asgari ücret gündemli faaliyet ile işçi ve emekçilere "insanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadele" çağrısı taşıdılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Aralık 2020
  • 08:00

Kayseri’de çok yönlü asgari ücret çalışması

Aralık ayının ilk haftasında asgari ücret görüşmeleri başladı. Sınıf devrimcileri aralık ayının başından itibaren insanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret çağrısını yükselttiler. Sefalet artışına karşı işçi ve emekçileri mücadeleye çağırdılar. Asgari ücret tespit komisyonunu teşhir ettiler.

Bağımsız Devrimci Sınıf platformu (BDSP) tarafından hazırlanan “İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için, iş yeri komitelerinde birleşelim, mücadeleyi yükseltelim!” şiarlı yaklaşık 500 bildiri işçilerin yoğun olarak kullandıkları, Eskişehir Bağları, Belsin, Doğu Sanayi ve Argıncık servis güzergahlarında kullanıldı

“İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için, işyeri komitelerinde birleşelim, mücadeleyi yükseltelim!” şiarlı Kayseri İşçi Birliği imzalı yaklaşık 2000 el ilanı ise servis güzergahlarında kullanıldı. Dağıtımlar sırasında işçi ve emekçilerle kısa sohbetler gerçekleştirildi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yaptığı ikinci görüşmeden sonra da BDSP imzalı bildirilerden 500 adet daha kullanıldı. Ayrıca, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İnsanca yasamaya yeten asgari ücret!", "Herkese iş tüm çalışmalara iş güvencesi!", "7 saatlik iş günü 35 saatlik çalışma haftası" şiarlı ve BDSP imzalı stickerlar da faaliyet sürecinde kullanıldı. Ayrıca Kayseri İşçi Birliği sokağa çıkma yasağı nedeniyle telekonferansla çeşitli işçilerin katılımıyla yaptığı toplantıda asgari ücrete ilişkin gelişmeleri tartıştı.

Sınıf devrimcilerinin yaptığı çalışma daha önceki yıllara göre çok daha büyük ilgiyle karşılandı.

İzmir’de asgari ücret çalışması ve eylem çağrısı

Milyonlarca işçiyi ve emekçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri başlamadan önce, İzmir’de Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun (BDSP) ilerici sol-güçlere yönelik toplantı çağrısı yaptı.

Çağrıya yanıt veren Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Ege İşçi birliği (EİB), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Kaldıraç ve Partizan bir araya gelerek asgari ücret sürecinde neler yapılabileceğini tartıştı. Birliktelik, asgari ücret görüşmeleri devam ederken işçi ve emekçileri Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun orta oyununa karşı çalıştıkları her yerde yan yana gelmeye ve mücadele etmeye çağıran bir eylem gerçekleştirme kararı aldı.

Bu çerçevede ilk olarak "İnsanca yaşanabilir vergiden muaf asgari ücret için örgütlenmeye, mücadeleye!" şiarı afişler çıkarıldı ve afişlerle birlikte KESK, DİSK, Türk-İş şubelerine gidildi. Yine aynı şiarlı afiş ve ozalitler Çiğli, Güzeltepe, Karşıyaka, Yamanlar, Onur Mahallesi, Soğukkuyu, Bayraklı, Alsancak, Bornova ve Buca'da yaygın olarak kullanıldı, işçi ve emekçiler eyleme katılmaya çağrıldı.

İzmir’de BDSP’den asgari ücret faaliyeti

İzmir'de sınıf devrimcileri asgari ücret görüşmeleri devam ederken işçileri ve emekçileri mücadeleye çağırmaya devam ediyor.

22 Aralık Salı günü Çiğli OSB’de yer alan Ünitekstil fabrikası ve Vansan Makina’ya iş çıkış saatinde işçilere "Asgari ücret masa ve pazarlık değil, mücadelenin konusudur… İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için; işyeri komitelerinde birleşelim! Mücadeleyi yükseltelim!" şiarlı bildiriler cuma akşamı yapılacak eylem çağrıları ile birlikte ulaştırılarak mücadele çağrısı yapıldı.

Ayrıca, Buca'da Kuruçeşme, Uzundere ve Güzeltepe'de ve Çiğli belediyesi önünde akşam saatlerinde "Asgari ücret masa ve pazarlık değil, mücadelenin konusudur… İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için; işyeri komitelerinde birleşelim! Mücadeleyi yükseltelim!" şiarlı bildiriler emekçilere ulaştırıldı. Yine aynı şiarlı afişler ile asgari ücret taleplerinin yer aldığı stickerlar Buca, Uzundere, Güzeltepe, Çiğli, Küçük Çiğli, Menemen’de yaygın olarak yapıldı.

Gebze’de asgari ücret faaliyeti

İçine girdiği ekonomik krizi, faturayı işçi ve emekçilerin sırtına yıkarak atlatmaya çalışan sermaye devleti pandemiyi de saldırılarını hayata geçirmek için fırsat olarak kullanıyor. Denkleştirme ve telafi çalışma uygulamaları, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin gibi esnek çalışma biçimleri bu süreçte kapitalistleri ihya etmek için kullanıldı/kullanılıyor. Hal buyken “Türkiye’de yoksulluk yok” diyen Çalışma Bakanı, daha bir rakam bile açıklayamamış Türk-İş ağası ve asalak sermaye temsilcileri bir masada oturmuş milyonların geçim ücretini belirlemeye hazırlanıyorlar.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu da (BDSP) Gebze’de işçi servis noktalarında dağıttığı bildirilerle işçi ve emekçileri bu orta oyunu bozmaya çağırdı. İşyeri komitelerinde birleşme ve inisiyatifi ele alma çağrısı yapan BDSP, insanca yaşamaya yeten ve vergiden muaf asgari ücret şiarını yükseltti. Dağıtımı ilgi ile karşılayan emekçiler masadan hiçbir umutları olmadığını ifade ederken sendika bürokratlarına duydukları güvensizliği de özellikle dile getirdiler.

Kızıl Bayrak / Kayseri- İzmir- Gebze