İzmir’de asgari ücret eylemi

İzmir’de "İnsanca yaşanabilir, vergiden muaf asgari ücret için örgütlenmeye, mücadeleye" şiarı ile asgari ücret eylemi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Aralık 2020
  • 20:42

İzmir’de asgari ücret eylemi gerçekleştirildi. Karşıyaka’da yapılan eylem ajitasyon konuşmaları ile başladı.

Yapılan konuşmalarda “İnsanca yaşanabilir, vergiden muaf ücret için örgütlenmeye, mücadeleye” çağrısı yükseltildi.

Ajitasyon konuşmaları sonrasında basın metni okundu.  Basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Tüm dünyada pandeminin, ekonomik krizin, depremlerin gölgesinde işçi ve emekçiler olarak kapitalizmin yarattığı yıkım ile karşı karşıyayız. Her gün binlerce insanın ölümüne ve hastalanmasına neden olan, işçileri ölümle açlık arasında seçim yapmaya zorlayan, salgını fırsat bilerek baskıcı rejimlerini yürürlülüğe koyan, sayısız hakkı gasp eden sermaye devletlerinin her koşulda düşündüğü tek şey sömürünün devam etmesidir.”

Açıklamanın devamında sağlık emekçilerinin alınmayan önlemler nedeniyle ölüme terk edildiği vurgulanırken  şunlar ifade edildi:

“Son 70 yılın en büyük yoksulluğu yaşanıyor. İşsizlik büyüyor, fabrikalarda baskı artıyor, kısacası çalışma ve yaşam koşullarımız günden güne kötüleşiyor. İşçi sınıfının örgütsüzlüğünden aldıkları güçle her krizi fırsata çeviren sermaye devleti ücretsiz izin, esnek ve güvencesiz çalışma, kıdem hakkının gaspı gibi saldırılarla kölelik zincirlerini kalınlaştırmak istiyor.”

AKP iktidarının yoksulluk ile ilgili söylemleri teşhir edilirken “Asgari ücretin belirleneceği şu günlerde ise  bu açıklamalar elbette tesadüf değil. Her şartta bizleri ölümüne üretim alanlarına sürenler, patronlara teşvik yağdıranlar, adına “asgari ücret tespit komisyonu” dedikleri orta oyunu ile bir kez daha milyonlarca emekçiye açlığı ve yoksulluğu dayatıyor” denildi.  

Asgari ücret komisyonunda işçilerin taleplerinin yer almadığı ifade edilen açıklamada “TÜİK'in önerdiği ücretle sefalet reva görülüyor” vurgusu yapıldı.

İşçi ve emekçilerin mücadelesi devam ediyor denilen açıklamada Sinbo’da işçilerin direnişinin kazanım ile sonuçlanması örnek verildi. “Sinbo'da sendikalaştıkları için ücretsiz izne çıkartılan işçilerin direnerek kazanmasında olduğu gibi, tıpkı maden işçilerinin hakları için verdiği kararlı mücadelede” denilen açıklamada devam eden direnişler sayıldı.

Basın açıklaması şu çağrı ile son buldu:

“İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf” asgari ücret için, fabrikalarda, atölyelerde, havzalarda bulunduğumuz her alanda yan yana gelelim. Birleşelim, işyeri komiteleri kurarak taban iradesini açığa çıkartalım, tek tek fabrikalardan biraraya gelerek devletin, patronların ve sendika ağalarının bizleri soktuğu çıkışsızlıktan kurtulalım.”

Eylemde sık sık "İnsanca yaşamak istiyoruz!" , "Krizin bedeli patronlara!","İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!", "Çarklar dönüyor, işçiler ölüyor!", "Kurtuluş yok tek başına, ye hep beraber ya hiç birimiz!", "Birleşen işçiler yenilmezler!", "Systemair HSK işçileri, Ekmekçioğulları işçileri, Taşeron PTT işçileri, Maden işçileri, Cargill işçileri, Sağlık emekçileri DİRENİYOR!", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

Asgari ücret eylemini Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Ege İşçi Birliği (EİB), Ekmek ve Onur, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Kaldıraç, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Partizan'ın birlikte örgütledi. 

Kızıl Bayrak / İzmir