Aliağa’da asgari ücret eylemi

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, asgari ücretle ilgili açıklama gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Aralık 2019
  • 19:46

Bugün saat 17.30’da Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Demokrasi Meydanında asgari ücret ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi.

Eylemde basın metni okunmadan önce Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay söz aldı. İşten atılan ve direnen Aliağa Belediyesi işçilerinin mücadelesini ve Petrol-İş’te örgütlü olan Trelleborg işçilerinin grevini selamlayarak sözüne başlayan Oktay şunları söyledi:

“Bu ülkede gözümüzü açtığımızda yeni bir durumla karşı karşıya geliyoruz. Kadın cinayetlerinden, eğitim sistemine kadar bir çok olumsuzluk bizlerin önüne çıkıyor. Asgati ücret tespit komisyonu toplanıyor. Aliağa’da 40 bine yakın asgari ücretli var. Ücret zam oranı emeğiyle geçinen herkesi etkiliyor. Bizler asgari ücretin insanca yaşamaya yetecek seviyede olmasını istiyoruz. Mevcut ücret açlık sınırının altındadır. Vergi diliminde adalet istiyoruz. Bu ülkeyi yönetenler bizlerden çaldılar. Asgari ücret tespit komisyonunda bizleri temsil eden konfederasyonları ciddiye almıyorlar,  konfederasyonlar birbirleri arasında anlaşamıyor. Masadan kaçmakla olmaz. Bizler elimizden geleni yapmaya çalışırız.”

Emek ve Demokrasi Platformu adına okunan basın açıklamasında ise asgari ücret tespit komisyonundan bugüne kadar insanca yaşamaya yetecek bir ücretin çıkmadığı söylendi. Sendikalı işyerlerinde yapılan TİS’lerin bu zam oranından etkilendiği vurgulandı. Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Derin bir ekonomik kriz içindeyiz. Ardarda gelen zamlarla birlikte krizden çıkış programlarından açlık ve işsizlik çıkmaktadır. Vergi yükü artmaktadır. Alım gücü azalmıştır. Sermaye için halk için bütçe hayata geçirilmedir. Asgari ücret vergiden muaf olmalıdır, insanca yaşamaya yetmelidir, pazardaki enflasyon oranı baz alınmalıdır. Gelir vergisi en fazla %15’te sabitlenmeli, sermayedarlara vergi indirimleri kaldırılmalıdır. Kıdem tazminatının fona devrinden vazgeçilmeli, tazminatımız devlet garantisine alınmalıdır. 3 yıllık sözleşme dayatmasına son verilmeli, esnek çalışma dayatmasından vazgeçilmelidir. Metal ve petrokimya sözleşmelerindeki haksızlıklar telafi edilmelidir.”

Eylemde “Birleşen işçiler asla yenilmez!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!” ve “Sefalet zammı istemiyoruz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir