Sinbo direnişçisinin Ankara yürüyüşünde 3. gün...

Direnişçi işçiler ve destekçileri Kadıköy'de gözaltına alındı

Sinbo'da Kod-29 ile işten atılan TOMİS üyesi Dilbent Türker ile TOMİS temsilcisi Onur Eyidoğan, Ankara yürüyüşünün üçüncü gününde Kadıköy’de gözaltına alındı. Gözaltılar serbest bırakıldıktan sonra Kartal'da basın açıklaması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Ağustos 2021
  • 09:02

Sinbo'da Kod-29 ile işten atılan TOMİS üyesi Dilbent Türker ve TOMİS temsilcisi Onur Eyidoğan Ankara yürüyüşünün üçüncü gününde de polis saldırısına uğradı ve gözaltına alındı.

Sinbo direnişinin 190., Ankara yürüyüşünün 3. gününde yürüyüşe polis engel olmak istedi. Kadıköy’de buluşan direnişçi işçiler ve destekçileri basın açıklaması yaptı.

Yasakları teşhir eden Sinbo direnişçileri akşam Kartal’da açıklama yapacaklarını duyurdular. Açıklamada TOMİS temsilcisinin ardından Dilbent Türker konuşma yaptı. Konuşmasında “Yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Açıklama boyunca “Sinbo işçisi yalnız değildir”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Yürüyüşe saldıran polis direnişçilerin yanı sıra destek veren DAF ve GİDER üyelerini gözaltına aldı.

İlerleyen saatlerde adliyeye getirilip savcılığa çıkarılan gözaltılar, mahkemeye sevk edilmeden serbest bırakıldı.

Kartal’da açıklama: “Her gün saldırsanız da yürüyüşümüz devam edecek”

Sinbo direnişinin Ankara yürüyüşünde Kartal'da basın açıklaması yapıldı.

Sinbo direnişçilerinin Ankara yürüyüşünün 3. gün basın açıklaması Kartal Meydanı’nda direnişçilerin ve desteğe gelenlerin katılımı ile gerçekleşti. Basın açıklamasında söz alan Dilbent Türker Kod 29’un pandemi döneminde patronlara sunulmuş bir fırsat olduğunun altını çizerek “Patronlara sunulan bu keyfi maddeye karşı Ankara'ya yürümek istedik. Ankara yürüyüşümüzün 3.durağındayız. Polis ilçe ilçe gezerek kaymakamlıklardan özel yasaklama çıkarıyor. Türkiye polis devletine dönüşmüş durumda. 2 işçi yürüyor yüzlerce polis önümüze çıkıyor. Bu yasaklar meşru, yasal ve hukuki değildir. Her gün gözaltına alsanız da saldırsanız da yürüyüşümüz devam edecek” dedi.

Türker’in konuşmasının ardından Kod 29’un içeriği hatırlatılarak “Sinbo işçisi insanca çalışma koşulları için sendikalaştı. Keyfi işten atmalar olmasın, kadın işçiler mobbinge uğramasın diye sendikalaştı” denildi.

Ardından söz alan TOMİS temsilcisi Onur Eyidoğan Sinbo’da ücretsiz izin saldırısının direnişle püskürtüldüğünü bir kez daha hatırlatarak sonraki süreci anlattı ve şunları ifade etti:

“Pandemide önlem almayanlar önlem alınması için mücadele eden, direnen işçilere saldırmıştı. 190 günlük direnişimize gözünü, kulağını kapatan Çalışma Bakanı Vedat Bilgin utanmadan ‘işçiler sendikalaşsın’ diyor. Biz 190 gündür kod 29’a karşı direniyoruz. Sadece Sinbo’da değil Türkiye'nin dört bir yanında işçiler mücadele ediyor. Yolumuz kesilmemiş olsaydı bugün 50 km’lik yol kat etmiş olacaktık. Tüm çalışanlara iş güvencesi, kod 29’un kaldırılması, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, Dilbent Türker’in işe geri alınması talebimizi haykıracaktık. Taleplerimiz için başlattığımız Ankara yürüyüşümüze dönük keyfi yasakları ve kararları tanımıyoruz. O kararlar işçilerin insanca çalışma ve yaşam taleplerini engellemek içindir.”

Ardından yapılan konuşmalarda ırkçı katliam ve saldırılara, orman yangınlarına, kadın cinayetlerine ve iş cinayetlerine değinildi ve birlikte mücadele etmenin önemine vurgu yapıldı.

Genç İşçi Derneği adına yapılan konuşmada “İşkenceler, gözaltılar işçileri yıldıramaz. Sinbo işçilerinin yanındayız direne direne kazanacağız” denildi.

Basın açıklamasında Eğitim Sen üyesi KHK’lı kamu emekçisi söz alarak kod 29’la işten atılan işçilerle dayanışma içinde olduklarını belirtti ve sermayeye karşı mücadele çağrısında bulundu.

“Yarın Kartal'dan yürüyüşümüze devam edeceğiz”

Eylemde son olarak talepler bir kez daha tekrarlandı. Çalışma Bakanlığı’na çağrı yapılarak “Bizim mücadelemizi engellemek yerine iş cinayetlerini önleyebilir, yanan ormanları söndürebilirsiniz” denildi.

“Sendika haktır engellemez!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atılan eylem konuşmaların ardından sona erdi.

Ankara yürüyüşünün 4. gününde yarın saat 07.30'da Kartal'da Neyzen Tevfik Anıtı'ndan devam edeceği ifade edildi.

TOMİS, saat 17.30'da ise Tuzla İçmeler Köprüsü'nde yapılacak basın açıklamasına çağırıyor.

***

"İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için" gerçekleştirilen Ankara yürüyüşünün ilk gününde Sinbo fabrikası önünde yapılan açıklamaya, ikinci gününde Sefaköy’de yürüyüşe polis saldırmıştı.

Kızıl Bayrak / İstanbul