SF Deri işçileri için küresel eylem!

İzmir Gaziemir Serbest Bölge’de yer alan ve dünyaca ünlü Mulberry’ye üretim yapan SF Deri firmasında sendikalaştıkları için işten çıkarılan 14 işçi için ilan edilen küresel eylem günü kapsamında Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Eylül 2015
  • 17:08

İzmir Gaziemir Serbest Bölge’de yer alan ve dünyaca ünlü Mulberry’ye üretim yapan SF Deri firmasında sendikalaştıkları için işten çıkarılan 14 işçinin başlattığı mücadele için Asya, Amerika ve Avrupa’nın bir çok ülkesinde Mulberry mağazaları önünde eylem çağrısı yapıldı.

DERİTEKS Sendikası SF Deri işçileri için ilan edilen küresel eylem günü kapsamında Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde eylem gerçekleştirdi. Uyguner Deri işçileri, İzmir’deki sınıf kardeşleri için “Long live international solidarity!” (Yaşasın uluslararası dayanışma!) yazılı dövizler ve DERİTEKS flamaları taşıdı.

“Sendikalaştıkları için işten atıldılar”

Eylemde söz alan DERİTEKS Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Engin Çelik, işten çıkarılan 14 işçinin sürdürdüğü mücadeleyi hem ulusal hem de uluslararası alanda kamuoyuna duyurmaya çalıştıklarını belirtti.

İşçilerin karşılaştığı problemlerin tüm dünyada çeşitli demokratik kitle örgütlerinin tepkisine neden olduğuna dikkat çeken Çelik, şunları söyledi:

"Özellikle bu tepkiye neden olan şey, İzmir'deki deri firmasında çalışan arkadaşlarımızın çok büyük bir marka için üretim yapıyor olmaları. Bir çantasının yaklaşık bin avroya satıldığı bir marka. İşçiler de asgari ücretin biraz üstünde bir ücretle çalışıyor. Kötü muameleye maruz kaldıkları için sendikalaşma yoluna gittiler ve işten atıldılar."

Kendilerinin SF Deri işçilerine destek için toplandıklarını anlatan Çelik, "İki temel isteğimiz; sendika hakkına saygı duyulması ve işten çıkarılan işçilerin geri alınmasıdır" ifadelerini kullandı.

DERİTEKS, sosyal medya hesabında da Danimarka CCC ve Kamboçya İşçi Federasyonu’nun da Mulberry’yi teşhir eden eylemler yaptığını belirtti.