Korona salgınının sonuçları her geçen gün daha kaygı verici hale geliyor. Fabrikalarda, tersanelerde, işyerlerinde COVID-19 tanısını konulan veya karantinada olan birçok işçi olduğunu duyuyoruz. Son olarak İzmit TÜPRAŞ’tan bir işçi arkadaşımızın da koronavirüs testi pozitif çıktı.
Toplum sağlığı büyük bir tehdit altındayken ve sağlık sistemi bu tehdidi karşılamak konusunda fazlasıyla yetersizken; hükümetin açıkladığı ekonomi paketi ile patronları koruma derdinde olduğuna ve Kanal İstanbul projesinin ihalesine başlandığına tanıklık ediyoruz. Tüm bunlar gösteriyor ki, salgın sürecinin ve onun ekonomide yaratacağı tahribatın tüm bedelini bizlerin omuzlarına yıkacaklar.
Bizler evde kalamayanlarız! Yüzlercemiz fabrikalarda yan yana üretimi sürdürüyoruz. Toplu taşıma araçlarında, servislerde, yemekhanede iç içeyiz. Toplum sağlığı açısından salgının yayılma hızının yavaşlatılması büyük önem taşıyor, bunun için de tüm fabrikaların ve işyerlerinin üretimi durdurması gerekiyor (sağlık, gıda, enerji gibi zorunlu alanlar dışında). Barınma, gıda, ısınma vb. zorunlu ihtiyaçlarımızın ise bu süreçte ücretsiz olması ya da devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Ama bırakalım ücretli izin ile evde kalabilmeyi, işyerlerinde yeterli önlemler dahi alınmıyor.
Üretime ara veren fabrika ve işyerlerinin biz işçileri düşünerek bu kararları almadıklarını biliyoruz. Zaten kamuoyuna dönük açıklamalarında da bunu dile getirmekten çekinmiyorlar. Salgının piyasada yarattığı durgunluk, siparişlerin durması sonucu duruş kararları alıyorlar. Öte yandan, üretimde yaşanan aksamalar nedeniyle devlet Kısa Çalışma Ödeneği vb. uygulamalarla patronlara tüm imkanlarını açıyor. Kısa Çalışma Ödeneği üzerinden, yani işsizlik fonundan, bizim paralarımızla oluşturulan bütçeden bizim ücretlerimiz ödenecek. Kimimizin ise yıllık izin hakkından kesilecek. Hatta bir çoğumuz ücretsiz izne çıkarıldı.
Şimdi fabrikalarımızdan, işyerlerimizden başlayarak taleplerimizi yükseltme zamanı! Derhal harekete geçmezsek hastalık açısından da ekonomik açıdan da her şey bizler için daha da zorlaşacak. Bu gidişatı değiştirmek bizim elimizde. Yeterki birlik olalım, harekete geçelim!
-En kısa zamanda ve ücretsiz test imkânı sağlansın!
-Ücretli izin istiyoruz!
-Yıllık izin kullandırılması ve ücretsiz izne çıkartılması yasaklansın!
-Salgın sürecinde işten atılanlar derhal geri alınsın, işten atmalar yasaklansın!
-Zorunlu çalışmanın süreceği işyerlerinde en üst düzey işçi sağlığı önlemleri alınsın!
-Kredi, fatura, kira vb. ödemeler durdurulsun!
Petrokimya İşçileri Birliği