Sermaye istedi, valilik yasakladı!

İşçi-emekçiler bu baskılara boyun eğmeyecektir. Bir an önce zorunlu işkolları dışında üretim dursun, işçiler ücretli izine çıkarılsın. Metal İşçileri Birliği olarak, bütün metal işçisi kardeşlerimizi hem yasaklara karşı meşru haklarımıza, hem de yaşam hakkımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Nisan 2020
  • 00:33

Kocaeli Valiliği, il genelinde 15 gün süreyle iş bırakma da dahil olmak üzere bir dizi yasak kararı aldı. Vatandaşlarımızın (…) hak ve özgürlüklerini tam ve güvenli bir şekilde kullanabilmelerinin temini ile ilimizde huzur ortamının, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla…” diye gerekçelendirilen yasaklar işçi-emekçilerin haklarının, özgürlüklerinin, yaşam haklarının kısıtlanmasından başka bir anlama gelmemektedir.

Valilik açıklamasında, “açık ve kapalı yer toplantıları, her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantı ve aktiviteler, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, stant açma, imza kampanyası, çadır kurma, meşale yakma, el ilanı/bildiri, broşür dağıtma, iş bırakma, protesto eylemi vb. türdeki eylem/etkinlikler 02/04/2020 günü saat:00.01'den 16/04/2020 günü saat:00.00'a kadar (15) gün süre ile yasaklanmıştır” deniliyor.

Sermaye devleti, Kocaeli’deki valisi eliyle, koronavirüse karşı değil, işçi-emekçilerin haklarını savunmasına karşı karar almıştır.

Bu neyin önlemi?

Sarkuysan işçilerinin iş bırakma eyleminin hemen ardından bu kararın alınması gerçek hedeflerini ortaya koyuyor. İşçilerin yasal hakkı olan “çalışmadan kaçınma hakkı”nı bile kullanması yasaklanmaya çalışılmaktadır. Sermayenin çıkarları uğruna sömürü çarklarının dönmesi için her şeyi yapmaktadırlar.

İşçilerin yaşamının hiçe sayılmasına ve dizginsiz sömürüye karşı önümüzdeki süreçte birçok fabrikada sermayeye ve AKP’ye tepkilerin ortaya çıkması, eylemler yaşanması muhtemeldir. Ve sermaye, valilik aracılığıyla buna karşı önlem almaya çalışmaktadır.

Hayatlarımızı hiçe sayan sermayeye ve AKP’ye karşı işçi-emekçilerin tepkisini ortaya koyması, haklarına ve geleceklerine sahip çıkması engellenmek isteniyor.

Ancak şu bilinmelidir ki, işçi-emekçiler bu baskılara boyun eğmeyecektir. Bir an önce zorunlu işkolları dışında üretim dursun, işçiler ücretli izine çıkarılsın. Metal İşçileri Birliği olarak, bütün metal işçisi kardeşlerimizi hem yasaklara karşı meşru haklarımıza, hem de yaşam hakkımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Metal İşçileri Birliği