“Sendika bürokratları Eylül’den itibaren avans, mahsuplaşma diyordunuz? Ne oldu?”

“Sendika bürokratları Eylül’den itibaren avans, mahsuplaşma diyordunuz? Ne oldu?” Ne sendikal bürokrasiden ne de MESS’ten medet umamayız. Emeğimizin hakkını almak için metal işçileri olarak her fabrikada sözleşme komitelerini kurabilmeliyiz.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Ekim 2023
  • 14:30

Türk Metal, Eylül ayından itibaren brüt 5 bin TL avans, Birleşik Metal ise sonradan mahsuplaşmak üzere saat ücretlerine %30 zam yapılmasını istemişti. TM'nin istediği 5 bin TL brüt ve aynı zamanda Eylül ayında vergiye gireceği için metal işçisinin cebine en fazla 3 bin TL girecekti. Birleşik Metal'in ise %30’luk zam talebi saat ücretlerine yansıması dışında yine neredeyse aynı rakamlara denk geliyordu.

Bu talepleri ilk oturumda her ikisi de kabul ettirememiş durumdalar. Kaldı ki bu talepler bir kazanım gibi gözükse de "Mahsup"laşma dedikleri durumdan kaynaklı zaten ek zam anlamına gelmiyor. Yani ortada kazanım diye bir şey olmayacağı gibi vergi dilimi yüzünden bu paraların çoğu vergiye gidecektir. Ancak bu talep bile henüz karşılanmış değil.
Metal işçisi taslaklar açıklanmadan ne istemişti peki? Elbette ki "Ek zam"
Sendika bürokratları ise ek zam talebi yerine MESS'e hiç dokunmayan avans ve mahsuplaşma yolunu buldular. MESS bunu bile kabul etmedi. 

Şu çok açıktır ki, ne sendikal bürokrasiden ne de MESS’ten medet umamayız. Emeğimizin hakkını almak için metal işçileri olarak her fabrikada sözleşme komitelerini kurabilmeliyiz. Bu taslakların bizi insanca çalışma ve yaşama koşullarına ulaştıramayacağı kesin. Açıklanan taslaklar da yoksulluk sınırının çok altında. Yani yetkili sendikalar kendi tespit ettikleri yoksulluk sınırının altında bir sözleşmeye bizi razı etmeye çalışıyor.

Taleplerimiz açık ve net olmalı:
* İnsanca yaşamaya yeten ücret!
* TÜİK verileri değil, gerçek enflasyon verileri esas alınmalıdır!
* Mahsuplaşma değil, ek zam istiyoruz!
* Vergi oranları sabitlensin, yoksulluk sınırına kadar vergi alınmasın!
* Ücretlerimiz brütten değil, netten hesaplansın!
* Çalışma saatlerinin kısaltılması, hafta tatillerinin uzatılması, sözleşmeli-taşeron çalışmanın yasaklanması, sendikal eğitimlerin mesai saatleri içinde fabrikalarda yapılması gibi talepler de bizim için önemlidir.
* Çocuklarımız için kreş hakkı, 8 Mart'ın tüm işçileri için resmi tatil ilan edilmesi, kadın işçiler için regl izni, fabrikalarda şiddetin ve tacizin önlenmesi taleplerimiz de sözleşmede yer almalıdır. Eğer bu taleplerimize yetkili sendikalar kulaklarını tıkıyorsa kendileri bilirler. Biz kendi gücümüze ve örgütlülüğümüze güvenerek almasını bilmeliyiz. 
İnsanca çalışma ve yaşama koşulları için, kazanana kadar mücadele!

Metel İşçileri Birliği

Ekim 2023