Patron üretim istiyor, devlet IBAN atıyor!

Tezcan Galvaniz işçileri patronun kendilerine ürettikleri ürünler kadar değer vermediğini söylüyorlar. Bu sömürü düzeninden kurtulmak için “ölmemiz gerekiyor” diyerek kapitalist sisteme olan tepkilerini dile getiriyorlar. Devletin de bu dönemde yüzünün açığa çıktığını düşünen işçiler başlatılan kampanyaya dair ise “Patron üretim istiyor, hükümet IBAN atıyor” diyerek tepki gösteriyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Nisan 2020
  • 10:36

Kocaeli'de bulunan fabrikalarda işçiler, salgın tehlikesinin artmasına rağmen hala çalışmaya devam ediyorlar. Göstermelik önlemlerin alındığı fabrikalarda ise işçileri patronlar için üretim yapmaya zorluyorlar. İşçilerin destek beklediği devlet ise bunun yerine işçileri soymak için başlattığı kampanya için IBAN numarası atıyor.

Dilovası'da bulunan Körfez Döküm fabrikasında durum diğer iş yerlerinden farklı değil. Toplamda 320 işçinin çalıştığı fabrikada koronavirüs salgınından sonra bütün bölümler bloklar halinde esnek çalışma sistemine geçirildi. Her bölümün sayısı yarı yarıya düşürülerek, işçilerin üzerinde çalışma yükü de artırılmış oldu.

Salgına önlem olarak ise ilk anlamda servisler iptal edildi. Onun yerine işçiler kendi araçları ile işe gidip geliyorlar. Fabrika yönetimi ise işe araçla gidip gelen işçilerin yakıt masraflarını karşılıyor. Girişlerde ise yalnızca işçilerin ateşleri ölçülüyor. Fabrikada işçilerin sağlığı için alınan önlemler bunlardan ibaret.

Fabrikada çalışmaya devam işçiler, kendi ve ailelerinin sağlıkları için tedirginler. Kocaeli'de bulunan birçok fabrikada hastalığı pozitif çıkan işçilerin olmasına rağmen patronların diğer işçileri çalıştırmaya devam etmesi işçileri daha da tedirgin ediyor. Körfez Döküm'de işçilerin ücretli izne çıkarılmasına dair bir tartışma yok. Ama işçiler yönetimin Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvurduğunu biliyorlar. Kısa Çalışma Ödeneği ile fabrikada belli süreli duruşlar bekleniyor.

Körfez Döküm işçileri AKP iktidarının başlatmış olduğu bağış kampanyasını ise garip bir durum olarak karşılıyorlar. İşçiler, “Bizim IBAN vermemiz gereken yerde devlet bizden önce davranıyor.  Maaşlarımızdan en az 1500 lira zaten vergi kesiliyor ve birde üstüne IBAN atıyor devlet. Bu memlekette herkese para var ama işçiye emekçiye gelince sömürmeye devam” diye ifade ediyorlar durumu.

Arslanbey OSB'de kurulu bulunan ve her yıl sıçramalı bir şekilde büyümeye devam eden Tezcan Galvaniz fabrikasında ise işçiler, patronlarının kar hırsından salgın döneminde bile nasibini alıyorlar.

Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarının yayınladığı genelgeler servis araçlarının kapasitesinin yarısı kadar işçi almasını ve herkesin ayrı ayrı çapraz şekilde oturmasını ön görürken işçiler 32 kişilik servislere 22 kişi bindirildi. Bir kısmı “sosyal mesafe” kuralını delerek ikişer kişi oturmak zorunda kaldı.

Sabah kalabalık servise binmek zorunda olan işçiler fabrika girişinde insan kaynaklarından sorumlu kişiye durumu izah etti. İnsan Kaynakları sorumlusu ise “Cuma günü esnek çalışmaya geçeceğiz idare edin” cevabını verdi. İşçiler Kısa Çalışma Ödeneği'nden bu hafta başı yararlanılmaya başlanacağını ama siparişlerden kaynaklı üretim ihtiyacı için fabrika yönetimi tarafından uzatıldığı belirterek, Tezcan Galvaniz patronu için işçilerin bir değerinin olmadığının altınız çiziyorlar.

Tezcan Galvaniz fabrikasında üretim devam ediyor. Hem işçiler hem de idari personel eksiksiz bir şekilde fabrikaya geliyor. İşçiler herkesin sağlığının herkes için önemli olduğu bu dönemde bile ayrım yapılmasından rahatsızlar. İşçiler servilerde yan yana oturmak zorunda kalmaları yetmezmiş gibi “idari personel servislerinde kapı yanında bile dezenfektan varken, bizim çalışma alanımızda dezenfektan bile  yok” diyerek önlemlerin hiçe sayıldığını anlatıyor.

Ayrıca işçileri salgından korumak için ne maske ne eldiven veriliyor. Kronik rahatsızlığından dolayı idari izinli sayılan işçileri bile çağırılıp “ya rapor al ya da ücretsiz izine çık” diye tehdit ederek ücretsiz izne çıkarıyorlar. Fabrikada işçileri salgından korumak için hiçbir şekilde üretimin durdurulması tartışması yapılmıyor. Birçok işçiyi zorla ücretsiz izine çıkarıyorlar.

Tezcan Galvaniz işçileri patronun kendilerine ürettikleri ürünler kadar değer vermediğini söylüyorlar. Bu sömürü düzeninden kurtulmak için “ölmemiz gerekiyor” diyerek kapitalist sisteme olan tepkilerini dile getiriyorlar. Devletin de bu dönemde yüzünün açığa çıktığını düşünen işçiler başlatılan kampanyaya dair ise “Patron üretim istiyor, hükümet IBAN atıyor” diyerek tepki gösteriyor.

Kızıl Bayrak / Kocaeli