Pandemi döneminde çalışma ve yaşam koşulları ağırlaşan sağlık emekçileri birçok kentte basın açıklamaları gerçekleştirerek gasp edilen özlük haklarını talep etti.
Antalya, Manisa, Diyarbakır, Bursa, İstanbul ve Ankara’da hastane önlerinde bir araya gelen sağlık emekçileri “Özlük haklarımızı istiyoruz” diyerek 16 maddeden oluşan taleplerini sıraladılar. Ankara’da Şehir Hastanesi önünde eylem yapmak isteyen sağlık emekçilerine polis saldırdı.
Ankara’daki polis saldırısında SES genel merkezinin yaptığı açıklamaya göre, Ankara Şube Eşbaşkanları Nazan Karacabey ve Kubilay Yalçınkaya, Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Delice, önceki dönem Eş Genel Başkanı İbrahim Kara ve SES üyesi direnişçi Mahmut Konuk, Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve İşyeri Temsilcisi Ayşe Uğurlu ile Dev Sağlık-İş Örgütlenme Uzmanı Osman Çokaman gözaltına alındı.
Gözaltı saldırısının sonrasında gözaltılara tepki göstermek için sağlık, emek ve meslek örgütleri ve KESK Ankara Şubeler Platformu ile birlikte basın toplantısı gerçekleştirildi. SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, TTB Merkez Konsey üyeleri, HDP ve CHP milletvekilleri de Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.
Sağlık emekçilerinin gerçekleştirilmesini istedikleri talepleri şöyle:
1-Söz verdiğiniz gibi 3600 ek göstergemiz verilsin,
2-Yıpranma payından fiili çalışma şartı kaldırılsın, yıpranma payı (fiili hizmet zammı) geçmiş yıllar da dahil ve 5 yıla 1 yıl olmak üzere bütün emekçileri kapsasın,
3-Çalışma koşullarımız düzeltilsin, iş yükümüz azaltılsın, uzun çalışma saatleri kısaltılsın
5-Her işyerine 7/24 ücretsiz kreş sağlansın,
6-EYT sorunu bir an önce çözülsün,
7-Sağlıkta şiddeti ve mobbingi önleyen gerçek tedbirler alınsın,
8-Covid-19 meslek hastalığı sayılsın,
9- Sözleşmeli statüde çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri kadroya geçirilsin,
10-Hemşirelik meslek yasası uygulansın ve diğer sağlık meslek mensupları için kendilerine özgü meslek yasaları çıkarılsın
11-Analık izni 16 haftadan 24 haftaya çıkartılsın
12-Giyim yardımı mesleki riske uygun gerçek enflasyon rakamlarıyla ödensin, sağlık ve güvenlik açısından ücretsiz servis sağlansın,
13-Pandemi ile mücadele eden filyasyon ekiplerinin ve nöbet usulü çalışanların yemek sorunu çözülsün,
14- Kadrolu ve güvenceli istihdam biçimiyle sağlık emek gücü sayısı artırılsın,
15-Sosyal hizmetlerde emek gücü artırılsın, çalışma saatleri ve vardiya sistemi düzenlensin,
16- Haklarında memuriyete engel teşkil edecek kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.