Diyarbakır Sağlık Platformu (DSP) Dicle Üniversitesi Hastanesi önünde eylem yaptı. Eylemde “Ücretsiz, ulaşılabilir ve anadilde sağlık herkesin hakkı!” yazılı pankart açıldı ve basın metnini Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken okudu.
Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde mesai saatlerinde, yasak olmasına rağmen muayene ve ameliyat olan hastalardan ödeme alındığını vurgulayan Güldike şunları ifade etti:
“Paran varsa kapılar sonuna kadar açılıyor. Ama çok iyi biliyoruz ki sosyal devlet anlayışında vatandaşın ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmetini almasını sağlaması elzemdir. Zaten halkımızın ekonomik olarak çok zor durumda olduğunu biliyoruz. Bunun yanında sağlık çalışanları da bu maddi haklarını emeğinin karşılığını alamamaktadır. Ülkeyi yönetenler hem vatandaşa hem de sağlık çalışanına gerekli desteği vermeyerek çözüm olarak da sağlık hizmetini paralı hale getirmektedir.”
MDÖ sağlığa erişimi güçleştiriyor
MDÖ (Mesai dışı ödeme) ile sağlığa erişimin daha da güçleştirildiğine değinen Güldiken, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nin bölge hastanesi gibi bir işlevi olduğundan sadece Diyarbakır'da değil bölgede insanların mağdur edildiğini belirterek şunları söyledi:
“Kamu hastanesi statüsünde bulunmasına rağmen sunulan sağlık hizmeti özel hastane işleyişinden farksız değildir. Dicle Üniversitesi Hastanesi'ndeki öğretim üyelerinin yüzde 90’ından fazlası ücretsiz hasta bakmamakta ve ameliyat etmemektedir.”
Güldiken konuşmasının devamında hastanede yaşanılan sorunları şu şekilde sıraladı:
“* Hastalar öğretim üyelerine ücretsiz muayene olamamaktadırlar.
* Mesai saati dışında yapılması gereken ücretli ameliyatlar, mesai saatleri içinde yapıldığından ücretsiz ameliyatlara verilen randevular 6 ayı bulmakta, 6 ay sonunda bile randevusu sonraki tarihlere ertelenebilmektedir.
* Üniversitelerin öncelikli hedefi olan akademik eğitimdir. Ama bu tutum nedeniyle akademik eğitim ağır aksak işlemekte, Araştırma görevlileri (asistan hekim) kendi çabalarıyla akademik süreçlerini tamamlamaktadırlar.
* MDÖ uygulamasından ötürü sağlık çalışanlarının iş yükü artmaktadır. MDÖ düzenlemesinin kanuna göre uygulanmasını isteyen sağlık çalışanları mobinge ve tehditlere maruz kalmaktadır. Hastane yönetimi bu MDÖ uygulamasına tam biat edenlere, sorumluluk ve çeşitli yetkiler vermesi ile liyakati ortadan kaldırmıştır.”