Pandemi gibi önemli bir dönemde binlerce sağlık çalışanına ihtiyaç varken, acil tıp teknisyeni, anestezi, tıbbi sekreter, radyoloji, diş protez, çevre sağlığı, ortopedi ve hemşirelik gibi bölümlerden mezun olan 25 bine yakın sağlık lisesi mezunu KPSS ile yapılan son 6 atamada kadro verilmediği için atanamıyor. Mezun olanların çoğu alanları dışındaki işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor.
Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, sağlık lisesi mezunlarının kadroya geçişteki yaşadığı mağduriyetlere dair Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu, sağlık atamalarında şeffaflık ve adalet istediklerini belirtti. Aslanoğlu, “Özellikle Covid-19 pandemisi nedeniyle sağlık personeline en çok ihtiyacımızın olduğu bu süreçte atanmayı bekleyen donanımlı ve nitelikli sağlık mezunlarının yeri evde oturmak değil sahada olmasıdır” ifadelerini kullandı.
Sayıları 25 bini bulun sağlık meslek lisesi mezunu sağlıkçılar gelecek kaygısı yaşadıklarını belirterek adaletli bir atama yapılmasını istediklerini vurguladı. Son 6 KPSS atamasında kendilerine kadro verilmediğini belirten sağlık lisesi mezunları yaşadıklarını şöyle anlattı:
Radyoloji Teknisyeni Muazzez Acar: KPSS’de yüksek puan almama rağmen kadro açılmadığı için yerleşemedim, mağdur edildik. İşimi yapmak istiyorum. Aileme katkı sunmak ve geleceğimi kurmak istiyorum.
Çevre Sağlığı Teknisyeni Özlem Yılmaz: Zor şartlarda maddi zorluk çekerek okudum. Bölüm yıllardır 5-10 kişi gibi çok düşük alım yapıyor. Adından da alışıldığı gibi koruyucu sağlık hizmetlerinin başında yer alan çevre sağlığı teknisyeni olarak artık atanmak istiyorum.
Hüseyin Eşibayan: Ortaöğretim tıbbi sekreterim. Çalışma alanı geniş bir bölüm okumama rağmen kadrolarda adil dağıtım yapılmıyor. Yerimize taşeronlar çalıştırılırken ben ise markette çalışıyorum. Bizler ortaöğretim tıbbi sekreterler Covid-19 pandemi döneminde sahada olmak istiyoruz.
Ayşe Baran: Acil tip teknisyenliği bölümü mezunuyum. Bize ayrıcalık tanınsın istemiyoruz. Kadrolar tüm branşlar arasında adil dağıtılsın, biz de başkaları da mağdur olmasın istiyoruz. Yeterli kadro açılmadığı için atanamıyoruz. Artık adil atama istiyoruz.
Pınar Tezcan: Anestezi bölümünden mezun oldum. Hastanın ameliyathaneye alınmasından itibaren uyutulması, cerrahi operasyon dönemi boyunca takibi, uyandırılmasını içeren süreçte hastanın bütün hayati fonksiyonlarını yürüten, pandemi sürecinde solunum fonksiyonlarının takibinde gerekli eğitimi almış anestezi teknisyenleri yok sayılıyor.
Sevda Mutlu: Sağlık meslek lisesi tıbbi laboratuvar bölümü mezunuyum. Sağlık kuruluşlarında pandemi sürecinde PCR laboratuvarlarında personel eksikliğine rağmen yıllardır olduğu gibi yine yok sayılıyoruz. Gelecek kaygısı yaşıyoruz. Artık umudumuzu yitirmek üzereyiz.