İstanbul’da sağlık çalışanları anıldı

İstanbul Tabip Odası 1 Nisan Sağlık Çalışanları Anma Günü dolayısı ile koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçilerini andı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Nisan 2021
  • 14:55

İstanbul’da koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları anıldı. İstanbul Tabip Odası, İstanbul Tıp Fakültesi ana giriş kapısı önünde, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Veteriner Hekimleri Odası, DEV Sağlık-İş ve pek çok sağlık çalışanının katılımı ile anma etkinliği gerçekleştirdi.

İlk sözü İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek aldı. Tükek, koronavirüs pandemisinin insanlık tarihinin gördüğü en büyük savaşlardan biri olduğunu belirterek “Sağlık çalışanları ve hekimler bu savaşın en ön cephesinde savaşıyor. Çok fazla bilim insanını yitirdik. Bundan sonra kayıplarımızın en aza inmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Ardından İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meliha Nalçaçı söz alarak, yitirilen hekimler için büyük üzüntü içinde olduklarını belirtti.

“Birinci dalganın üçüncü pikindeyiz”

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, onlarca sağlık çalışanının yitirildiğini belirterek şunları vurguladı:

“Meslektaşlarımızı yitirmeye devam ediyoruz. Pandemi ile gerekli adımlar atılarak mücadele edilmediği için. Dün itibari ile 39 bini aşmış 40 bine ulaşan vaka sayısı ile salgın ciddi bir boyuta ulaştı. Epidemiyologların söylediğine göre birinci dalganın 3. pikine ulaşmış durumdayız. Birinci dalgadayız, çünkü hiç sıfırlanamadı vaka sayıları” 

Konuşmasının devamında “Kontrolsüz bir normalleşme ile karşı karşıya kaldık. Birinci basamak ve koruyucu hekimlik yerine 2. ve 3. Basamaklarda bu salgını çözmeye çalıştık.”

Sağlık çalışanları korunamadığında salgınla mücadele edilme olanağının olmadığını altını çizen Fincancı Cemil Taşçıoğlu’nu anarak konuşmasını bitirdi.

394 sağlık emekçisi yitirildi”

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu adına açıklamayı okuyan Rukiye Eker Ömeroğlu, bütün salgınlarda olduğu gibi Covid-19 pandemisinde de ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel bütün tedbirlerin bilimin ve aklın ışığında kuralların ciddiyetle ve tavizsiz uygulanması gerektiğini hatırlatarak şunları vurguladı:

 “Toplumsal yaşamın ihtiyaçları ve bilimsel aklın gereklerine uyulmayan bir ülkede, yasakların, kuralların, yaptırımların ve cezaların kişiye, gruba, partiye, zümreye göre değişen şekilde uygulandığı bir salgın yönetimi altında hekimlik yapmaya devam ediyoruz. Azalmak bir yana her geçen gün ürkütücü rakamlara ulaşan Covid-19 hastalarının yanı sıra yüzbinlerce Covid-19 dışı hastanın derdine şifa olaya çalışıyoruz.”

Prof. Dr. Cemil Taşşıoğlu’nun yitirildiği 1 Nisan 2020’den bu yana 47’si İstanbul’dan olmak üzere 152 hekim ve 242 sağlık çalışanı olmak üzere 394 kişinin yitirildiğini söylenerek “Tüm acımıza rağmen hekimlik mesleğimizin gereğini yapmaya hazırız” denildi.

Açıklamada son olarak, ülkeyi, sağlık sistemini ve Covid-19 salgınını denetleyen ve yöneten “Bilim Kurulu”, Sağlık Bakanlığı ve hükümetin bütün birimlerine seslenerek “Siyasal ve etik sorumluluktan kaçmadan, bilimsel akıldan uzaklaşmadan ve vicdanını yitirmeden salgınla mücadele edilmelidir” denildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul