İzmir ve İstanbul’da sağlık meslek örgütleri 14 Mart Tıp Haftası nedeniyle yaptığı eylemde, yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını anarak denize ve anıta karanfiller bıraktı.
İzmir’de denize karanfil bırakıldı
İzmir'de sağlık meslek örgütleri, “14 Mart Tıp Haftası” nedeniyle yaptığı eylemde yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını andı.
Alsancak Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan eylemde basın metnini Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel okudu. Dr. Mehmet Emin Ayhan, Necati Aydın, Ayşenur Şimşek, Abdülaziz Yural, Şehmuz Dursun, Eyüp Ergen şahsında tüm katledilen sağlık çalışanlarını anan Yüksel şunları belirtti:
“Esnek güvencesiz çalışma, tükenmişlik getirmiş aynı zamanda şiddeti körüklemiştir. Kayda geçen günlük 30 şiddet vakası vardır. Kayıtlara geçmeyen daha da fazla olduğu bilinmektedir. Artan şiddet sonucu Ersin Arslan, Melike Erdem, Kamil Furtan, Aynur Erdem, Hasan Orhan Çetin Dr. Fikret Hacıosman ve daha birçok sağlık emekçisi yaşamlarını yitirmişlerdir. Bütün arkadaşlarımızı saygıyla anıyoruz."
Sağlıkta şiddetin yanı sıra koronavirüs nedeniyle de pek çok sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini dile getiren Yüksel devamında şunları söyledi:
“Kaybettiğimiz ve katledilen sağlık emekçilerini unutmayacağız, unutturmayacağız. Anıları mücadelemize ışık tutmaya devam edecektir. İnsanca çalışmak insanca yaşamak istiyoruz Kovid 19 meslek hastalığıdır Güvenceli iş güvenli gelecek Sağlıkta her türlü şiddeti engelleyecek politikalar hayata geçirilsin."
Yaşamını yitiren sağlık çalışanları anısına denize karanfil bırakılarak eylem bitirildi.
İstanbul'da Taksim Anıtı önünde eylem yapıldı
İstanbul'da Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, tüm meslektaşları adına Taksim Anıtı'na çelenk bırakarak yaşamını yitiren sağlık çalışanları anısına saygı duruşunda bulunuldu.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi adına Deniz Erdoğan ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip'in yaptıkları konuşmaların ardından İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, basın metnini okudu. Yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını özlem ve saygıyla andıklarını belirten Küçükosmanoğlu "Haksızlıkların, eşitsizlik ve adaletsizliğin derinleştiği bu dönemde insanlarımızı kaybederken, sağlık emekçileri yaşatma cabasını canlarıyla ödedi. Siyasal iktidar ise duyarlılığını salgını değil algıyı yöneterek: genelgelerle cezalar yağdırıp insanları açlığa mahkûm ederken, bir yandan da lebalep dolu parti kongreleriyle gösterdi" dedi.
Sağlıkta şiddet yasasına değinen Küçükosmanoğlu konuşmasının devamında “Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin. Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin. Liyakatsiz atamalar, tip sözleşme dayatmaları, tıp eğitimini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin açılması durdurulsun" ifadelerini kullanarak taleplerini sıraladı.