SES'ten bütçe açıklamaları: "Toplumun sağlığına yine pay yok"

SES üyesi sağlık emekçileri pek çok ilde Sağlık Bakanlığı bütçesine ilişkin yaptığı eylemlerde "sağlık emekçilerine ve toplumun sağlığına yine pay yok" vurgusu yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Kasım 2021
  • 18:00

KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığı bütçe teklifine ilişkin pek çok ilde açıklamalar gerçekleştirdi. Diyarbakır, Antalya, İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir’de yapılan eylemlerde yapılan basın açıklamalarında “Sağlık emekçilerine ve toplumun sağlığına yine pay yok” denildi.

Bütçenin siyasal iktidarın sosyal hak ve özgürlükler konusunda duruşunun önemli bir göstergesi olduğu belirtilen açıklamada şunlar vurgulandı:

“Üretenlerin, değeri yaratanların, yani işçilerin, emekçilerin, halkın, vergi mükelleflerinin, bu ülkede yaşayan herkesin, doğrudan ya da dolaylı mekanizmalar aracılığıyla ödedikleri vergilerin nerelere harcandığını ya da harcanmadığını bilmeleri ve bunu denetleyebilmeleri gerekir. Bu denetim bütçenin hazırlanması, uygulanması ve sonuçlandırılması sırasında yapılabilmelidir”

Bütçeden sağlık emekçilerine ve toplum sağlığına pay yok!

Pandemi ile birlikte iktidarın yanlış politikaları sonucu derinleşen ekonomik krize değinilen açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe teklifinde koruyucu hizmetlere çok daha pay ayrıldığı belirtildi.

SGK ile döner sermaye ve şehir hastanelerinin bütçe içindeki yerine değinilen açıklamada üniversite hastanelerine ve personele kaynak olmadığı vurgulandı. Açıklamada sonuç, öneri ve talepler şu şekilde sıralandı:

“1.Genel bütçe gelirleri içinde gelir vergisi payı artırılmalıdır. Bu artış, gelir vergisi içinde kurumlar vergisi payı artırılarak sağlanmalıdır. Yoksullardan, emekçilerden, ücretlilerden alınan direk ve dolaylı vergi payları azaltılmalı, sermaye sahiplerinin vergi sorumluluğu arttırılmalıdır.

2.Sağlık hizmetleri harcamalarında merkezi bütçenin payı arttırılmalıdır.

3.Sağlık Bakanlığı bütçesinin genel bütçe içindeki payı %10’un üzerine çıkarılmalıdır. SGK pirim gelirleri içinde çalışanların ve kendi hesabına çalışanların payı azaltılmalı, patronların payı artırılmalıdır. SGK’ye genel bütçeden aktarılan pay artırılmalıdır.

4.Sağlık hizmetleri harcamalarında merkezi devlet harcamalarının payı artırılmalı, SGK ve hane halkları harcamalarının payı azaltılmalıdır. Katkı-katılım, ilave ücret gibi hiçbir ad altında halktan sağlık hizmetleri için ücret alınmamalıdır.

5.SGK’nin özel hastanelerden hizmet satın alması hizmet başına (fee-for-services) ve vaka başına (case payment) ödeme ile değil, toptan bütçeleme (global butgetting) ile olmalıdır.

6.Sağlık emekçileri sayısı OECD ortalamasına güvenceli ve kadrolu istihdamla çıkarılmalıdır.

7.Sağlık emekçilerine ek ödeme, döner sermaye vb. adlarla yapılan, ekip anlayışını bozan, rekabet oluşturan ve çalışma barışını bozan ödeme yöntemi yerine yoksulluk sınırının üzerinde, tek kalemde, tamamı emekliliğe yansıyacak şekilde maaş ödenmesine başlanmalıdır.

8.Özel sağlık kurumlarına aktarılan her türlü pay kaldırılmalıdır. Kamu sağlık kurumları ve sağlık eğitimleri için bütçeden ayrılan pay yükseltilmelidir.

9.Covid-19 pandemisinde gördüğümüz gibi sağlık sistemleri çökme aşamasına gelmiştir. Mevcut kapitalist sistemin doğaya olan tahakkümü nedeniyle yeni pandemilerin olacağı da öngörülmektedir. Bu nedenle toplum sağlığı için Sağlık Bakanlığı’nın kentleşmeden tarım politikalarına, çevre politikalarına ve üretim ilişkilerine kadar müdahil olacak bir yapıya büründürülmesi gerekmektedir. Ayrıca yaşanması muhtemel yeni salgınlara karşı da bütçe kalemi oluşturulmalıdır.

10.Sağlıklı bir toplum için tedavi edici hizmetler yeterli değildir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yeniden ele alınması ve güçlendirilmesi gerekmektedir.

11.Savaş toplum sağlığına zararlıdır. Ülke içinde ve dışında savaşa karşı barış politikalarının geliştirilmesi gibi konularda da sağlık alanın söz sahibi olması gerekmektedir.

12.Sağlık hizmetlerinin üretilmesi planlanması ve sunulmasının tüm aşamalarında sağlık emekçileri ve örgütlerini ve halkı karar alma süreçlerine dahil edecek mekanizmalar oluşturulmalıdır.

13.Hukuksuz bir şekilde ihraç edilen ve hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan sağlık emekçileri derhal işe başlatılmalıdır.”