Petrol-İş 28. Olağan Genel Kurulu, sendikanın genel merkez binasında bugün gerçekleştiriliyor. Yarın seçimlerle devam edecek genel kurulun ilk günü, sendika yöneticilerinin ve konukların konuşmalarıyla başladı.
İstanbul Altunizade’de bulunan Petrol-İş Genel Merkezi’nde saat 10.00’da açılış konuşması ve saygı duruşuyla başlayan genel kurul sinevizyon gösterimiyle devam etti. Sonrasında, Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar’ın başkanlığında divan oluşturuldu ve Alemdar bir konuşma yaptı.
Genel kurulu ve gelenleri selamlayarak başladığı konuşmasında Alemdar, sendikaların güç kaybetmesinin üzerinde durdu ve “Esas kaybeden çalışanlar oluyor” dedi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’dan örnek vererek sendikacıların, sermaye-hükümet cephesinin çıkarları ile işçilerin çıkarları arasında “açmazla karşı karşıya kaldığına” değinen Alemdar, kamu işçilerine dayatılan sefalet sözleşmesini hatırlatarak “ülkemizin bulunduğu durumda Türk-İş alabileceği en yüksek zammı almıştır” dedi. Bu ücret ve zamlarla ekonominin düzelmeyeceğinden bahseden Alemdar, dünyadaki ekonomik bunalıma değindi. Krizin faturasının her yerde işçilere çıkarıldığını söyleyen Alemdar “Artık biz bedel ödemeyeceğiz” dedi. Servet-sefalet kutuplaşmasına, işçilerin sendikasızlaştırılmasına, haklarının gasp edilmesine dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Alemdar, mücadele ve örgütlenme vurgusu yaparak konuşmasını sonlandırdı.
Genel kurul, gündem okunup oylandıktan sonra sendika genel başkanı ve konukların konuşmalarıyla devam etti. Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar konukları selamladıktan sonra dünya genelindeki servet-sefalet kutuplaşmasına işaret ederek “Dünyada da durum iyiye gitmiyor. Yoksulluk daha da artmış, zenginler daha da kazanmıştır” dedi. “Türkiye’de de dünyadan farklı bir durum yok” diyen Yaşar, Türkiye’deki ekonomik krize dikkat çekerek “Krizin sebebi emekçiler değil” dedi. Ekonominin yanı sıra sosyal politikalar ve dış politikaya bakıldığında da işlerin iyiye gitmediğini ifade eden Yaşar, “Ülkemizi korumak için” diyerek S-400’leri desteklediklerini söyledi. “Darbelerden bahsetmeden olmaz” diyerek 12 Eylül, 24 Şubat, 15 Temmuz şeklinde sıralama yapan Yaşar, “Darbeler olsa ne olurdu ya da olduğunda ne oldu” diyerek emekçilerin haklarının gasp edildiğini, özgürlüklerinin kısıtlandığını, grev ve eylemlerin yasaklandığını belirtti. Fakat Yaşar, AKP iktidarının 15 Temmuz’un ardından devreye soktuğu kendi darbesini, 17 yıllık grev yasaklarını ve işçi sınıfına dönük saldırılarını ağzına almadı.
Özelleştirmelerden bahseden ve ülkenin üretime değil inşaata dayalı bir politika uyguladığından yakınan Yaşar “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz” şeklindeki klasik söylemlerini sürdürdü. Bununla birlikte Yaşar, “özeleştiri” diye sunarak “genel grevle ilgili ne kadar hazırlıklıyız?” diye sordu. “Ne yapabileceğimizi ya da ne yapamayacağımızı gözden geçirmemiz lazım” şeklinde sorusuna yanıt veren Yaşar, genel grevi örgütlemekten uzak yaklaşımlarını da dışavurdu.
Konuşmasında, EYT’lere, taşeron işçilerinin sorunlarına, kadın cinayetlerine, iş cinayetlerine de yer ayıran Yaşar, “itibari hizmet” adı altında akademisyenlerin de katılımıyla başlattıkları uygulamayı anlattı. TÜPRAŞ ve MKE’de pilot uygulama yapıldığını söyleyen Yaşar, “itibari hizmet” ile erken emeklilik için bir öneri sunduklarını ve meclise taşıyacaklarını belirtti. “Bu sadece işçiler için değil” diyen Yaşar, daha aktif ve verimli çalışma adına “bu işverenlerin de sorunu” dedi.
Sorunları sıralamakla birlikte “çözüm önerileri” diyerek belli başlıklar sıralayan Yaşar, son olarak Petrol-İş’in geri kalan dönemdeki örgütlenme başta olmak üzere yürüttüğü faaliyetleri aktardı. Yaşar “Tüm bu sorunlara karşın 50 bin üye hedefimiz tutmasa da 40 bini geçtik” dedi.
Yaşar’ın ardından genel kurul komisyonlarının belirlenmesiyle ilgili önerge kabul edildikten sonra, IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan’a söz verildi. “Demokrasi olmadan işçilerin haklarını savunmamız, faaliyetlerimizi sürdürmemiz mümkün değil” diyen Özkan, dünya ve Türkiye’deki demokrasi sorunu üzerinde durdu. Demokratik bir ülkede olması gereken alt başlıkları sıralayan Özkan, dünyadaki anti-demokratik uygulama örneklerinden bahsederek “Türkiye’yi de saymadan geçemeyiz” dedi. “Demokrasinin tesisi ancak güçlü sendikalarla olur” diye sözlerini sürdüren Özkan, Türkiye’de işçi ve kamu emekçileri birlikte yüzde 20’ye yakın sendikal örgütlülük olduğunu belirtti. Özkan, sendikaların bu orana denk düşecek kadar toplum içerisinde etkin olamadığını ifade etti.
Genel kurulun devamında Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikası (Retunsee) Goran Takic, Kıbrsı Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek adına konuşmalar yapıldıktan sonra Divan Kurulu tarafından genel kurula katılan konuklar sırayla sayılarak selamlandı.
Ardından delegelerden büyük destek alan Petrol-İş önceki Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da bir konuşma yaptı. “Sendikalar gücünü, etkinliğini ama hepsinden önemlisi itibarlarını yitirmişlerdir” diyerek bunu 2011’de de söylediğini dile getiren Öztaşkın, o günden beri değişiklik olmadığını ifade etti. “Sendika yöneticilerinin buna göz yumduğunu” belirten eski genel başkan, bu durumdan çıkışın ancak radikal kararlarla olabileceğini ifade etti. Sendika yöneticilerinin “sınıf kimliğine dayanması gerektiğini” söyleyerek kendi ilkelerini sıraladı.
Öztaşkın’ın konuşması sonrasında öğle arası verilen genel kurul, aranın ardından saat 14.00’te tekrar başladı ve tüzük komisyonunun hazırladığı değişiklik önerileri oylamaya sunularak devam etti.
“4 sene önce de aynı şeyleri dinliyorduk”
Öğle arasının ardından saat 14.00’te başlayan genel kurul, tüzük komisyonunun hazırladığı değişiklik önerileri oylamaya sunularak devam etti. Sonrasında, çalışma hayatı son bulan sendika Merkez Yönetim Kurulu yöneticilerine plaket verildi. Adaylık için başvuru süresinin dolmasıyla birlikte Divan Kurulu, adayları açıkladı. Merkez Yönetim Kurulu için mevcut Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar’ın listesi ile Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz’ün listesi olmak üzere iki liste yönetime aday olurken, Genel Merkez Genel Yönetim Sekreterliği’ne de Adalet Kul bağımsız aday oldu.
Delege konuşmalarında ilk olarak Selim Demir söz aldı. Mevcut yönetimi eleştiren Demir, “4 sene önce de aynı dertleri dinliyorduk” diyerek Unilever Baştemsilcisi olarak 4 sene önce çalıştığı fabrikanın taşınması sürecini anlattı. Buna karşı çıkan işçiler olarak atılma tehdidiyle karşılaştıklarını söyleyen Demir, sendika genel başkanı Yaşar’ın desteğini göremediklerini, patronla bir olduğunu söyledi. Konuşma sırasında sendika genel başkanı Ali Ufuk Yaşar, Divan Kurulu Başkanı ve Yaşar’ın listesini destekleyen delegeler Demir’e sözlü müdahalede bulunuldu. Fabrikanın taşınmasına karşı fabrikada eylemler yaparken de başkan Yaşar’ın “Eylemleri bitirin” diye talimatta bulunduğunu belirten Demir, “İşçinin ekmeğiyle oynamayan başkan istedikleri” vurgusu yaptı.
Sonrasında söz alan, aynı fabrikadan delege de Yaşar’ın işçileri yalnız bırakmasını eleştirdi. Devamında Novartis’ten Ziya Selvi adlı delege genel kuruldan çok şey beklememek gerektiğine değinerek “Ama insanlar dolular, burada, sosyal medyada içlerini boşaltıyor” dedi ve sendikanın parasının işçilerin çıkarlarına kullanılmamasını eleştirdi. Bir sonraki delege ise nasıl yönetici istediklerini anlattı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın sefalet sözleşmesine imza atarkenki sözlerini hatırlatan işçi, sendikaların tartışmalı hale geldiğine işaret etti. Son olarak söz alan delege “birlik, beraberlik” vurgusuyla Petrol-İş’in başarısı için çalışmak gerektiği üzerine konuştu. Sakarya EYT Derneği’nde yönetici olduğunu söyleyen işçi Tandoğan’da gerçekleştirecekleri mitinge çağrı yaptı.
Delege konuşmalarının ardından salonun yarısı dışarı çıktı. Divan Kurulu 8 tane önergeyi oylamaya sundu. Disiplin kurulunun üyelerin ihraç edilmesiyle ilgili önergesi okunmadan önce kısa bir ara verildi. Aranın ardından üç kişinin ihraç edilmesi oylandı, fakat oylamada üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için ihraçlar onaylanmadı.
Delege olarak konuşmak isteyen TÜPRAŞ Kırıkkale rafinerisinden Kemal Karakaya, yaşadıklarını anlatmak için söz aldı. Kamudaki sözleşmelerin sebebinin TÜPRAŞ sözleşmesi olduğunu belirten Karakaya, toplu sözleşme görüşmelerine katılan Petrol-İş heyetinin, sürecin Yüksek Hakem Heyeti’ne gitmesine sebep olduğunu belirtti.
Bağımsız aday: Nasıl bir mücadele yürütülecek?
Ardından, adayların konuşmalarıyla devam eden genel kurulda ilk olarak bağımsız aday Aliağa Petkim’den delege Adalet Kul söz aldı. Bir şeylerin değişmesi için genel kurulda bir şey yapılmadığını ifade eden Adalet Kul “Ah o koltuk ah o koltuk. Bu koltukları tabure olsaydı sendikalarda bu kadar cengaverce savaş olacak mıydı” diye konuştu. Sendikanın önemine değinen Kul, Petrol-İş örgütlülüğünün kendisine kattıklarından bahsetti. Ülkedeki gelişmelerin yanı sıra dünya genelindeki gelişmeler nedeniyle işçilerin kaygılı olduğunu belirten Kul “Mücadeleye ihtiyacımız var. Bu mücadelenin ilk adımı birlikte yürüyebilmek” diyerek genel kurul sonrasında birliği, bütünlüğü sağlama vurgusu yaptı. Değişen dünya koşullarına dair konuşan Kul esnek çalışmanın yaygınlaşmasına dikkat çekti. “Esnek çalışma emek sömürüsü için kullanılıyor” diyerek örgütsüzlüğün nasıl yaygınlaştığını, işçilerin nasıl bölündüğünü anlattı. Kul, esnek ve güvencesiz çalışan işçilerin örgütlenmesine kafa yormak gerektiğinin altını çizdi. Kul, kadın sorunu üzerine araştırmalar yapıldığını, haklarının sıralanabildiğini fakat kadın işçilere yeterince sorumluluk verilmediğine dikkat çekti. İşçi sınıfının ve sendikaların da değiştiğini öne sürerek konuşmasını sürdürdü ve nasıl bir mücadele yürütüleceğine karar verilmesi gerektiğini belirtti.
Kul’un ardından Süleyman Akyüz’ün listesinden aday olan, şu anki Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut konuştu. TÜPRAŞ sözleşmesine değinen Akbulut, konuşma yapan delegelerden Karakaya’nın tepkisiyle karşılaştı.
Genel kurul, her iki listeden adayların konuşmalarıyla, taraflar arasında zaman zaman gerilim de yükselerek devam etti.
İki liste ve bir bağımsız aday için oylamalar yarın yapılacak.
Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz'ün listesinde, mevcut Merkez Yönetim Kurulu ve şube başkanlarından şu isimler de bulunuyor: Turgut Düşova (Genel Mali Sekreter), Mustafa Mesut Tetik (Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri), Ünal Akbulut (Genel Yönetim Sekreteri), Salih Akduman (Kocaeli), Ahmet Oktay (Aliağa), Ercan Yavuz (Trakya), Şehmus Kaygusuz (Batman), Muzaffer Işık (Düzce).
Şu anki sendika genel başkanı Ali Ufuk Yaşar'ın listesinde şu illerin şube başkanları da yer alıyor: Abdülmecit Dönmez (Adana), Erhan Yakışan (Bursa), Niyazi Recepkethuda (İstanbul 2 Nolu), Murat Kaya (Kırıkkale), Ali Tırpan (Adıyaman), Ahmet Baranlı (İstanbul 1 Nolu), Ahmet İlyas Satırlı (Bandırma).
Kızıl Bayrak / İstanbul