Petrokimya fabrikalarında “yalandan tedbirler”

Petrokimya fabrikalarında koronavirüs salgınıyla ilgili kimi uygulamalar devreye sokuldu. Bir fabrikadan işçi yalandan tedbirler alındığına değinerek “Tek çare üretimin durdurulması” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Mart 2020
  • 18:49

Petrokimya fabrikalarından işçiler, koronavirüs salgını nedeniyle kendilerine reva görülen koşulları Petrokimya İşçileri Birliği’ne aktarıyor.

“Tek çare üretimin durdurulması”

İzmir’de bulunan Akdeniz Kimya'da çalışan işçiler “yalandan tedbirler” alındığına dikkat çekti. Fabrikadaki duruma dair bir işçinin verdiği bilgileri şu şekilde:

"Ortak kullanım alanları güvenli değil, soyunma odasında dip dibeyiz. Yemekhanelerde tuzluk vb. şeylerde önlemler yok. Sigara içme alanı 5 metrekare 50 kişi yan yanayız. Termal kamera koydular. Servisler dezenfekte edilmiyor, maske verdiler iş sonrası için ama eldiven yok. Yalandan tedbir aldılar, tek çare üretimin durdurulması!"

Novarti̇s İlaç'ta i̇lk elden alınan önlemleri̇yse işçiler şöyle anlattı:

"Servisler arttırıldı. İnsan temasını azaltmak için toplu taşıma ile servise erişenler için ekstra servisler konuldu. Girişte termal kamera ile ateş ölçülüp öyle fabrikaya giriliyor.

Bizler ve ailelerimiz için maskeler dağıtıldı. İşyerlerimizdeki spor alanları geçici kapatıldı. Servis şöförlerine de maske eldiven dağıtımı yapıldı.

Yemekhane yemek saatleri genişletildi, masalar sandalyeler seyrekleştirildi. Alanlarda temizlik ve dezenfeksiyonlar sıklaştırıldı, daha fazla alana dezenfektan konuldu. Önerisi olanlar için öneri bankası oluşturuldu."

Petkim ve Tüpraş'ta önlemler

Petkim'de koronavirüs salgını nedeniyle birtakım önlemler devrede. Her vardiya girişinde ateş ölçümü yapılırken, açık yemek iptal edilerek kumanya dağıtılmaya başlandı.

İşçilerin toplu halde yan yana gelişini engellemek adına iki vardiyalı sisteme geçildi. İki vardiya 14 gün 12'şer saat çalışırken, diğer iki vardiyada çalışan işçiler 14 gün idari izinli olacak. Bunun yanında yedek vardiya oluşturuldu, bu vardiyadakiler 28 gün işe gelmeyecek.

Tüpraş’ta da 2 vardiyalı çalışma sistemine geçildi. Evden çalışabilecek işçilerin izne çıkarıldığı fabrikada iki vardiya 12 saat süreyle 7 gün çalışırken, diğer iki vardiya da 7 gün boyunca izinli olacak.