Mata’da işten atmalar sonrası direniş sürüyor

İstanbul Tuzla'da Mata işçileri işten atma saldırısına karşı da direnmeye devam ediyor. Serbest bölge önünde bir araya gelen işçiler haklarını istiyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Mart 2023
  • 10:35

İstanbul Tuzla’da kurulu Mata Fabrikası'nda ek zam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle direnişe başlayan Mata Otomotiv işçileri işten atma saldırısı karşısında direnmeye devam ediyor.

Mata işçilerine tazminatsız işten atma bildirimi gönderildi. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın çağrısı ile bir araya gelen işçiler işten atmalara tepki gösterip mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Direniş serbest bölge önünde

Mata kapitalistinin fabrikayı işçilere kapatması üzerine, 8. günün sabahında Mata işçileri serbest bölge kapısında bir araya geldi.

Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Özcan Atmaca burada yaptığı konuşmada şunları dedi:

"Fabrikayı kapattıklarını ve yurtdışına iş yapacaklarını söylüyorlar. Arkadaşlarmızı korkutmaya çalıştılar ancak kimse bizi oyuna getiremez. Onlar istediği kadar tehdit mesajı atsın, Mata işçisi dün salonda cevabını verdi. Yurtdışında iş yapacaklarını söylüyorlar ama bizim maruz kaldığımız karbona yurtdışında izin vermezler. Biz de dedik ki 'ya kapatacaksın ya hep beraber bizi içeri alacaksın.' Cellat gibi başımızda bekliyorlar. Biz bu şekilde çalışmak istemiyoruz. Biz huzurlu ve sağduyulu bir ortamda çalışmak istiyoruz. Bizim emeğimizi görecekler. Tüm metal sektörü bunu yaparken Mata da bunu yapacak!"

Birleşik Metal İş Genel Sekreteri Özkan Atar da şunları dedi:

"İşçiler bir araya gelip üretimden gelen güçlerini kullandıkları kendi güçlerini ortaya koydukları zaman kolaylıkla hak elde ederlerse gelecekte de sürekli olarak talep ederler diye korkuyor patronlar. Kârlarından fedakarlık yapmak zorunda kalırlar. İşte karşımızda direnmelerinin sebebi bu. Onlar bizim hakkımızı verecekler orayı geçtik sayalım. Ancak patronlar bizim canımızı yakmak ve gelecekte hak talep etmememizi sağlamak istiyorlar. Bizim bu baskılara karşı refah seviyemizi yükseltecek hakları elde etmemiz gerekiyor. Davamız ekmek davasıdır. Önümüzdeki dönemde seçim var memlekette. Bu ülkeyi yönetmeye talip olanların başta ülkeyi yöneten siyasi iktidar olmak üzere bu ülkede metal işçilerinin, Mata işçilerinin uğradığı zulmü görmek zorundalar. Bu yaraya parmak basmak zorundalar. Bu mücadele her gün büyüyerek gelişerek devam edecek."

İşçilerin serbest bölge önünde direnişi sürüyor.

Kızıl Bayrak / Tuzla