Mata işçileri: Birleşe birleşe kazanacağız!

Mata Otomotiv işçilerinin eriyen ücretler karşısında ek zam, çalışma ortamında mobbingin son bulması ve işçi sağlığının gözetilmesi için başlattıkları fiili direniş iki haftayı geride bıraktı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Mart 2023
  • 17:00

Mata Otomotiv işçilerinin eriyen ücretler karşısında ek zam, çalışma ortamında mobbingin son bulması ve işçi sağlığının gözetilmesi için başlattıkları fiili direniş iki haftayı geride bıraktı. İşçilerin haklı taleplerine kulaklarını tıkayan Mata sermayesi süreç boyunca saldırılarına devam etti. Mata kapitalisti tarafından işten atma, tehdit mesajları, işçilerin tek tek aranarak ikna edilmeye çalışılması vb. yöntemleri sürekli olarak kullanıldı. 51 işçi işçiyi işten çıkardığını bildiren Mata Otomotiv, diğer işçilere ise 15 Mart Çarşamba gününe kadar iş başı yapma mühleti tanıdığını bildirdi.

Pazartesi olduğu gibi bugün (14 Mart) de Mata işçileri fabrika önünde toplandı. Birleşik Metal İş Sendikası işçilere saat 11.00’de toplanma çağrısı yaptı. İşçiler Serbest Bölge girişinde toplandığında sendika adına gelişmelere dair bilgilendirmede bulunuldu.

Sendika tarafında Mata yönetimiyle yapılan toplantıda, sendika olarak ek zam, işçi sağlığı-güvenliğine dair önlemler, işten atılanların geri alınmasından oluşan taleplerinin hiçbirinin karşılanmadığı, dahası buna dair uzlaşacak hiçbir sinyalin verilmediği söylenildi. Mata patronlarının “küstah tavır içinde oldukları” ifade edildi. Sendika temsilcisinin konuşmasında taleplerin karşılanması bir tarafa, Mata yönetiminin, ellerinde “terör” faaliyetleriyle ilişkili olduğu iddia edilen en az 100 kişilik bir liste olduğu ve işten çıkarma tehdidi işçilere aktarıldı. Yönetimin bu yaklaşımı ve ifadeleri Mata işçileri tarafından sloganlarla, alkışlarla protesto edildi.

Sendika ayrıca Mata’nın Ankara’da görüşme trafiğinde bulunduğunu, CHP’den yardım istediğini, Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme talep ettiğini işçilere duyurdu. Mata Otomotiv ve Birleşik Metal-İş arasında yapılan görüşme notlarından özet olarak, patronun hiçbir talebi karşılamadığı, bu durumda uzlaşacak hiç bir şeyin olmadığı ve direnişe devam edileceği duyuruldu.  İşçiler bu gelişmelere “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla karşılık verdi.

Bununla birlikte 14 Mart Salı günü de çok sınırlı işçi iş başı yapmış oldu. Sendika 14 Mart Salı günü için saat 11.00’e toplanma çağrısı yaptı, bu durum kimi işçiler tarafından eleştirildi. İşçiler, gündüz vardiyası işe giriş saatine kadar fabrika önünde halaylarla, sloganlarla bekledi. Ardından yarın tekrar buluşmak üzere alandan ayrıldı.

Kızıl Bayrak / Tuzla