MATA Otomotiv’de patron baskısı artıyor!

MATA yönetimi kendi istekleri gibi bir toplu iş sözleşmesi bağıtlamak için zorbalıkla davranıyor. MATA yönetimin aleni baskı ve tehditlerini içeren mesaj ve açıklamaların yanı sıra amirler, ustabaşılar da mobbingi arttırmış durumdalar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Haziran 2022
  • 18:15

Tuzla Serbest Sanayi Bölgesi’nde, Birleşik Metal-İş 1 No’lu Şube’de örgütlü olan MATA Otomotiv’de toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine arabulucu dönemine girildi. İşçiler 2 yıllık sözleşmede diretirken, MATA patronu, 3 yıllık sözleşme dayatmasını sürdürüyor. Ayrıca yönetim ücret konusunda da istenen oranı kabul etmiyor. İşçilerin taleplerini kabul etmeyen MATA yönetimi, TİS’i kendi istediği gibi bağıtlamak için içeride baskı ve mobbingi arttırmış bulunuyor.

İşçilere tehdit mesajları  

MATA yönetimi, attığı mesajlarla işçilere psikolojik basınç uyguluyor, tehdit ediyor ve böylece işçileri bölüp parçalamaya çalışıyor. İşçilere gönderilen mesajlarda ülkenin içinden geçilen zor süreçlerinden söz ederek, bu şartlarda en iyi ücret teklifini verdiklerini ve sözleşmenin 3 yıl olmasının ücretlerde dezavantajlı bir durum yaratmadığını iddia ederek isteklerini işçilere dayatıyor. Bu isteklerinin kabul edilmemesi durumunda ise, fabrikayı kapatarak Çin’de, Slovakya’da üretime devam etme kararı alacaklarını ilan ediyorlar. Ayrıca işsizlik sopasını da sallayarak sorumluluğun kendilerinde olmadığını ifade ediyor.

Ölümü gösterip sıtmaya razı etme…

Fabrikayı kapatacağını iddia edip işçilerin gözünü işsizlikle korkutmaya çalışan MATA yönetimi, tüm bunlardan sonra da işçilere işine sahip çıkma telkininde bulunuyor. İşçiler arasında bölünme yaratmak için sendikayla sözleşme imzalanıp-imzalanmadığına bakmadan “nihai” dedikleri teklifi kabul edenlere söz verilen ödemelerin yapacağını söylüyor.  

İşçilere açık tehdit!

İşçilere art arda çekilen mesajlarda sendikaya, sendika temsilcilerine dair de madde madde açıklamalar yapan MATA patronu, işçilerde savunmasız bir ruh hali oluşturmaya çalışıyor. Sendikanın, temsilcilerin hiçbir şekilde yönetimden üstün olmadığını, maaşın kendileri tarafından sağlandığını vurguluyor. TİS taleplerinde ısrar edenleri karalamaya ve onların işine sahip çıkanlara baskı kurduklarını iddia eden yönetim, bu kişileri suç işlemekle ve işten kovmakla tehdit ediyor.

Yönetimin aleni baskı ve tehditlerini içeren mesaj ve açıklamalar ile birlikte amirler ve ustabaşılar da içeride mobbingi arttırmış durumdalar. MATA yönetimi kendi isteği gibi bir toplu iş sözleşmesi bağıtlamak için zorbalıkla davranıyor.

Kızıl Bayrak / Gebze