İzmir’deki fabrikalar ölüme davetiye çıkarıyor

İzmir’de metal, tekstil ve petrokimya fabrikalarında binlerce işçi tedbirsiz koşullarda ve ölüme davetiye çıkarılırcasına çalıştırılmaya devam ediliyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Mart 2020
  • 15:07

Metal fabrikalarından yansıyanlar:

Tüm ülkede olduğu gibi İzmir’de bulunan fabrikalarda da işçileri ölüme sürükleyen uygulamalar devam ediyor.

Ağırlıklı olarak tekstil, metal ve petrokimya sektörlerinden yansıyan bilgilere göre, İzmir genelinde birkaç fabrika dışında üretim diğer tüm alanlarda iki vardiya şeklinde üretim sürüyor. Enerji, gıda, sağlık vb. alanlar dışındaki fabrikalarda üretim yapmak zorunlu olmamasına rağmen bu yönlü bir tedbir alınmıyor, sadece işçilere dönüşümlü izin kullandırılıyor. Bu konuda ise yıllık izinden kesme ya da ücretsiz izin dayatılıyor. Hala üretimin devam ettiği fabrikaların neredeyse tamamında göstermelik mesafeli oturma ve dezenfektan dışında önlem alınmadığı gibi bunlar da son derece yetersiz kalıyor.

Kocaer haddecilikte duruş yok, kronik hastalığı olanlara yıllık izne çıkmaları dayatılıyor

İzmir Bakırçay Demir-Çelik havzasında yer alan Kocaer Haddecilik fabrikasında sermayedar önlem adı altında kronik rahatsızlıkları olan işçileri yıllık izne çıkarttı. Kocaer yönetimi basına yaptığı açıklamada “Biz üretime güçlü bir şekilde devam ediyoruz” diyerek tedbirsizlikle övündü.

HABAŞ'ta belirsizlik devam ediyor

Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu HABAŞ Demir-Çelik fabrikasında 15 günlük ücretli izin söylentisi dolaşıyordu. Fakat iş yeri temsilcisinin yerel haber kaynaklarına yaptığı açıklama ile işçilere yıllık izinlerini kullanması yönünde dayatmalar yapıldığı ortaya çıktı. İlk olarak astım ve kronik rahatsızlığı olanlar yıllık izinden düşme kaydı ile izne çıkarıldığı söylendi. Sonraki süreçle ilgili belirsizlik kendini korurken, Türk Metal’in sermayedarlarla imzaladığı bir gün ücretli izin bir gün yıllık izin protokolünü uygulamak için adım dahi atmadığı belirtiliyor.

İDÇ’de vardiya sayısı ikiye düşürüldü. İşçiler dönüşümlü izin kullanacak

İDÇ’de çalışan kronik hasta ve yaşlılar izne çıkarıldı, işçi alımlarını durdu, vardiya sayısı ise ikiye düşürüldü. 12 saatlik iki vardiya biçiminde çalışan işçiler dönüşümlü olarak 15 gün izne çıkacak. Öte yandan işçiler yemekhanede masalarda çapraz oturma, demir kaşık ve çatalın kaldırılması vb. hiçbir çözüm sağlamayan önlemler altında çalıştırılmaya devam ediliyor.

KAREL’de ise yaşlı olanlar işten çıkartılıp, kronik rahatsızlığı olanlara izin verildi, yemek hanelerde çapraz oturuluyor.

CMS’nin tüm fabrikalarında işçiler 1 Nisan’a kadar yıllık izne çıkartıldı

CMS Pınarbaşı fabrikasında bir işçide koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından, Çiğli ve Gaziemir ile birlikte üç fabrikada çalışan tüm işçiler 1 Nisan`a kadar yıllık izne çıkartıldı. Fabrikada alınan önlemler kapsamında vardiya giriş çıkışlarında ateş ölçmek dışında yapılan bir şey olmadı.

Aliağa Demir Çelik’te hiçbir önlem alınmadan çalışma sürüyor

Aliağa Demir Çelik Fabrikası’nda salgına karşı göstermelik önlemler alınıyor. Fakat üretimde herkesin yan yana çalışmak zorunda bırakıldığı belirtiliyor. İşçilerin ücretli izin talebine karşı fabrika yönetiminin ‘‘hükümet sokağa çıkma yasağı açıkladı da bizim mi haberimiz yok’’ diye cevap verdiği söyleniyor.

Luna’da yıllık izni olan kullanıyor, hiçbir önlem alınmadan üretim sürüyor

Luna’da salgına karşı alınan tek önlem masalara dezenfektan koymak oldu. Yüzlerce kişi 12 saat boyunca dar bir alanda çalışıyor. İşçilerin tuvalete gitmesine bile izin verilmeyen Luna’da işçiler ellerini dahi yıkayamadıklarını ifade ediyor. Yemekhanenin küçük, molaların kısa olduğu işletmede sadece servisler dezenfekte ediliyor.

VESTEL’de önlem adına uygulanan ilk şey işe gidiş gelişlerde iş kıyafetlerinin değiştirilmesi oldu. Bunun dışında elektronik bölümünde üretime ara verildi. Tüm işçiler 1 hafta yıllık izinden kullanılmak kaydıyla izne çıkarıldı. Vestel`in verdiği ara tüm Manisa yan sanayiyi etkiledi. Bu nedenle Vestel`e üretim yapan pek çok fabrika üretime 1 hafta ara verdi.

TELMA’da işçilerin kademe kademe ücretli izine çıkartılabileceği söyleniyor. Kronik hastalığı olanlar ise raporlarını getirdiği takdirde izne çıkmalarına izin veriliyor. Maske, eldiven, sabun ve C vitamini dağıtımı yapılıyor. Zaman zaman ateş ölçümü yapılıyor. Yemek ve çay molalarında düzenleme yapıldı. Bir masada en fazla iki kişi olacak şekilde oturuluyor. 15 dakika arayla molaya çıkılıyor.

Tekstil fabrikalarından yansıyanlar:

Koronovirüs ilk ortaya çıktığında öncelikle izin gündemini yabancı menşeili firmalar gündeme getirdi. Hugo Boss ve Roy Robson işçileri yıllık izne çıkaran ilk işletmeler arasındaydı. Küçük işletmeler son haftaya kadar çalışmaya devam etti.

Begos 1. Bölge'de bulunan ERA TEKSTİL 30 Nisana kadar üretime ara verdi.

Fabrikanın faaliyette olmadığı süre içerisinde “Kısa Çalışma Ödeneği”nden faydalanacağı duyuruldu. İşe yeni başlayan işçiler için ise yasa gereği kısa çalışma ödeneği şartına bağlı olarak son 60 gün hizmet akdine tabi olmayan, son 3 yıl içinde en az 450 prim günü olmayan işçilerin ücretli izne çıkarıldıkları belirtiliyor.

Hugo Boos iki haftadır işçilere yıllık izni kullandırıyor. Bundan sonraki sürecin nasıl ilerleyeceği bu hafta başında netleşecek.

Roy Robson sermayesi korona virüsü hızla fırsata çevirdi

Roy Robson firması geçtiğimiz hafta işçileri bir hafta yıllık izne çıkarmıştı. Dün işçilere yolladığı mesajla AKP iktidarının işverenlere sunduğu teşvik olan kısa çalışama ödeneğinden yararlanacağını duyurdu. İşçiler virüs salgınının gidişatında bir değişiklik olmadığı koşullarda 30 Hazirana kadar ücretsiz izinde olacak.

Mude Tekstil’de koronavirüs vakası çıktı

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Mude Tekstil’de bir işçide korona virüs tespit edildi. Bunun üzerine işveren önce işçileri evlerine göndermek istedi. İşçiler eve gitmeyi kabul etmedi ve bütün işçiler hastaneye götürüldü. Yer olamadığı için işçileri karantina altına almayan devlet hastanesi işçilere kâğıt imzalatarak kendi kendilerini karantinaya almalarını istedi. Eve gitmek istemeyen işçiler zorla evlerine gönderilmiş durumda.

Petrokimya fabrikalardan yansıyanlar:

TPİ’de sendika “üç gün sizden, üç gün bizden” söylemi altında işçilerin yıllık iznini gasp ettirdi.

Menemen ve Sasalı'da bulunan TPİ fabrikalarında örgütlü Petrol-İş sendikası ve sermayedar arasında koronavirüs nedeniyle izin anlaşması yapıldı. Bu anlaşmaya göre işçiler dönüşümlü olarak toplamda birer hafta izinli olacak. Bu bir hafta için üç gün işçilerin yıllık izninden düşülecek, üç gün de idari izinli sayılacaklar. 30 Mart tarihinden 13 Nisan tarihine kadar birer hafta dönüşümlü iznin ardından ise çalışma sürecek. Çalışmanın eskisi gibi devam edeceği 13 Nisan- 30 Nisan tarihleri arasında devamsızlık yapmayan işçilere teşvik ücreti olarak Nisan ayı maaşının %25 zamlı ödeneceği üzerinden anlaşmaya varıldığı da belirtiliyor. TPİ işçileri hem yıllık izinlerinden düşülmesine hem de salgının giderek arttığı tabloda teşvik diyerek sağlıklarının tehlikeye atılmasına ve en çok da sendikanın kendilerine sorulmadan böyle bir anlaşma yapmasına tepkili.

DYO boya fabrikasında işçiler yıllık izne çıkartılacak, geçici işçiler için belirsizlik sürüyor.

DYO patronu ve Petrol-İş sendikasının salgınla ilgili görüşmesinden sonra açıklananlara göre Pazartesi gününden itibaren bütün DYO çalışanları 8-18 olarak çalışacak. İşçiler iki gruba ayrılarak, dönüşümlü birer hafta çalışacak, bir yarısı gelip çalıştığı hafta diğer yarısı izinli olacak. İzinler kadrolu çalışanlar için yıllık izinlerden düşülecek. Geçici (9 aylık) işçilerin durumu henüz netlik kazanmadı fakat ücretsiz izne çıkartılacakları tahmin ediliyor. Vardiya primlerinin 8-18 çalışıldığı için verilmeyeceği de bir diğer iddia. Sendika temsilci ve yöneticilerinin henüz yazılı bir belgenin olmadığına dair açıklamaları ise işleyişe dair kaygı verici bir durum olduğunu gösteriyor.

PETKİM'de ikili vardiyaya dönüldü, sözleşme görüşmeleri ertelendi

Petkim'de koronavirüs salgını nedeniyle birtakım önlemler alındı. Her vardiya girişinde ateş ölçümü yapılırken, açık yemek iptal edilerek kumanya dağıtılıyor. İşçilerin toplu halde yan yana gelişini engellemek adına iki vardiyalı sisteme geçilmiş olundu. İki vardiya 14 gün 12'şer saat çalışırken, diğer iki vardiyada çalışan işçiler 14 gün idari izinli olacak. Bunun yanında yedek vardiya oluşturuldu, bu vardiyadakiler 28 gün işe gelmeyecek. Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri koronavirüs salgınının oluşturduğu olumsuz tablo nedeniyle Petrol-İş Sendikası’nın bakanlığa başvurusu sonucu ertelendi.

Star Rafineri’de ikili vardiyaya geçildi, 14 gün dönüşümlü ücretli izin uygulanacak

Socar sermayesinin sahip olduğu Star Rafineri’de 12 saatlik iki vardiya şeklinde çalışma düzenine geçildi. 14 gün iki vardiya çalışmaya devam ederken, diğer iki vardiya ise ücretli izne çıkacak. Petkim’de olduğu gibi Star Rafineri’de de toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ertelendi. Ayrıca Star Rafineri taşeronu Enka İnşaat salgın riski bitimine kadar üretime ara verirken, işçiler ücretli izne çıkarıldı.

TÜPRAŞ iki vardiyalı çalışma sistemine geçti, çalışan sayısı minimuma indirildi

Evden çalışabilecek işçilerin izne çıkarıldığı TÜPRAŞ'ta koronavirüs salgınına tedbir olarak ikili vardiya sistemine geçildi. İki vardiya 12 saat süreyle 7 gün çalışırken, diğer iki vardiya da 7 gün boyunca izinli olacak. Çalışan sayısı minimuma indirildi.

Kubilay Boya’da işçinin testi negatif çıktı, üretim kaldığı yerden sürüyor

Geçtiğimiz günlerde ALOSBİ'de bulunan Kubilay Boya fabrikasında korona virüs şüphesi bulunan bir işçinin içinde olduğu 100'den fazla işçi evlerine gönderilmişti. Edindiğimiz bilgiye göre Kubilay işçisinin virüs testi negatif çıktığı için yeterli önlem alınmayan işyerinde tüm işçiler çalışmaya zorlanıyor.

OYAK Akdeniz Kimya'da “yalandan önlemler”le çalışma sürüyor

Fabrikada ortak kullanım alanlarının güvenli olmadığı, soyunma odasında mesafenin az olduğu, yemekhanelerde tuzluk vb. şeylerde önlemlerin alınmadığı, sigara içme alanının dar olmasından kaynaklı sosyal mesafenin uygulanamadığı öğrenildi. OYAK Akdeniz Kimya'da fabrika girişine termal kamera koyulduğu, ancak servislerin dezenfekte edilmediği, iş sonrası için maske verildiği ama eldiven verilmediği belirtiliyor. İşçiler tepkilerini yalandan tedbir alındığı ve ücretli izin verilmesi gerektiği şeklinde gösteriyor.

POLİBAK’ta ikili vardiyaya geçildi

POLİBAK’ta ilk başta işçilerin yıllık izne çıkarılacağı konuşulsa da fabrikada iki vardiyalı sisteme geçildiği ve işçilerin 14 günlük ücretli izne çıkacağı öğrenildi. Tüm işçiler toplamda iki hafta dönüşümlü çalışıp, iki hafta da ücretli izne çıkacaklar.

***

İzmir’de metal, tekstil ve petrokimya sektörlerinin dışındaki alanlarda da önlemlerin yetersiz olduğu görülüyor.

Soma Maden’de çalışanların durumu oldukça kötü. Servisler tıka basa dolu, yeraltında herkes iç içe çalışıyor. Hiçbir önlem yok, izin yok.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 2 No’lu şubenin örgütlü olduğu Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde çalışan işçiler koronavirüsten korunmak için gerekli önlemlerin alınmadığı için iş bırakmıştı. İş bırakma eylemi sonuç getirdi ve işçilerin talepleri olan maske, eldiven ve dezenfektan ihtiyacı karşılandı.

HPA Lojistik’te bir grup işçi bir hafta ücretli izne çıktı, diğer grup ise pazartesi günü çıkacak. Senelik izni olanların senelik izninden düşülecek, senesi dolmayanlara ücretsiz izin verilecek. Ayrıca çalışma saatleri düzenlenerek 10.00-17.00 yapılırken, yemekler de kaldırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir