Türkiye kapitalizminin krizi ile tırmanan işsizlik yüksek seviyelerdeki seyrini koruyor. İşsizlikteki tırmanışa istihdamdaki düşüş de eşlik ediyor. Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP şeflerinin işsizlikteki yükselişe dair manipülasyonları, bizzat TÜİK’in rakamlarıyla da ortaya seriliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan Ekim ayı dar tanımlı iş gücü istatistiklerine göre işsiz sayısı 608 bin kişi artarak 4 milyon 396 bine çıkarken, işsizlik oranı da 1,8 puan artış göstererek yüzde 13,4’e yükseldi. Tarım dışı işsizlik oranı da yüzde 2,1 artarak yüzde 15,7’ye çıktı.
Sanayi, tarım ve inşaatta istihdam düştü
İstihdamın bir yılda 527 bin kişi azaldığı dönemde, istihdam oranı da 1,6 puan düşüşle yüzde 45,9’a geriledi. Sektörlere göre istihdamdaki değişimler şöyle gerçekleşti:
“Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 270 bin, sanayi sektöründe 30 bin, inşaat sektöründe ise 305 bin kişi azalırken, hizmet sektöründe çalışanlarda 78 bin kişilik artış gerçekleşti. İstihdam edilenlerin %17,9'u tarım, %20,0'si sanayi, %5,8'i inşaat, %56,3’ü ise hizmet sektöründe yer aldı.”
İş gücüne katılım oranı düştü
Ekim ayında iş gücüne katılanların sayısı 82 bin kişi artsa da, 15 yaş üstü nüfustaki artışa kıyasla daha az arttığı için iş gücüne katılım oranı 0,7 puan düşüşle yüzde 53’e geriledi. Bu ise AKP şeflerinin “iş gücüne katılım arttığı için işsizlik artıyor” söyleminin bir doğruluğu olmadığını gözler önüne serdi.
Öte yandan kayıt dışı çalışanların oranı da bu dönemde artış eğilimini sürdürdü. Kayıt dışı çalışanların oranı önceki yıla kıyasla 1,2 puan artarak yüzde 34,9’a çıktı. Tarım haricindeki sektörlerdeki kayıt dışı çalışanların oranı da 1,1 puan artışla yüzde 23,5’e yükseldi.
Mevsim etkisinden arındırılmış verilerde bir önceki aya kıyasla işsizlik oranı 0,3 puan düşüş gösterirken, istihdamda ise 0,1 puanlık artış oldu.
Genç işsizliği 3 puan arttı
15-24 yaş aralığındaki genç nüfusta işsizlik oranındaki yükseliş Ekim ayında da devam etti. Genç işsizliği bir önceki yıla kıyasla 3 puan artarak yüzde 25,3 oldu. Genç nüfusta istihdam ve iş gücüne katılım oranları da geriledi. İstihdam oranı 1,9 puan azalarak yüzde 32,8’e, iş gücüne katılım oranı 0,8 puan azalarak yüzde 43,8’e geriledi. Ne eğitim, ne istihdamda yer alan gençlerin oranında ise 1,3 puan artışla yüzde 26 seviyesine yükseldi.