Türkiye kapitalizminin kriziyle birlikte tırmanan işsizlik, işsizlik maaşı başvurularındaki artışa da yansıyor. 2019 yılında 2 milyona dayanan işsizlik maaşı başvuruları, önceki yıla kıyasla 300 bin artışa denk düştü.
İşsizlik maaşı alımını düzenleyen İşsizlik Sigortası Kanunu sözde işçi ve emekçilerin işsiz kaldığı zaman diliminde idare edebilmesi için çıkarıldı.
İşsiz kalan birinin fondan yararlanabilmesi için kendi kusuru ve isteği dışında işsiz kalması, son 3 yıl içinde 600 gün İşsizlik Sigortası Primi ödemiş olması ve son 120 gün kesintisiz sigortalı olması gerekiyor.
Fonda biriken paralar zamanla yağmalandı. İşçiler ise çok sınırlı bir şekilde yararlandılar. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) 2018 faaliyet raporunda yayınlanan rakamlara göre sermaye devleti, kayıtlı 3 milyon 953 bin işsizden işsizlerin yalnızca yüzde 17’sine maaş ödedi.
2019 yılında ise 1 milyon 961 kişi işsizlik maaşı için başvuru yaptı. İşsizlik maaşı başvuruları geçen yıla göre 300 bin artmış bulunuyor. Bu da işsizliğin vardığı boyutları göstermektedir. Önceki yıl sözde “istihdam seferberliği” ilan eden AKP ve sermaye iktidarının, bu alandaki vaatlerinin de işçi ve emekçiler açısından boş olduğu ortadadır. İşsizlik konusunda öne sürdükleri her adım görüntüyü kurtarmaktan ibarettir.