İEB’den Genel-İş üyesi işçilere çağrı…

İşçi Emekçi Birliği olarak, Genel-İş’e üye işçileri sendika bürokrasisinden bağımsız kendi örgütlülüklerini yaratmaya, komiteler kurmaya, sonuç alınana kadar sendika yönetimi üzerinde baskı kurmaya çağırıyoruz.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Temmuz 2023
  • 23:00

“Eşitlik ve insanca yaşayacak bir ücret” mücadele ile mümkündür!

DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası 11 Temmuz'da “Eşitlik ve insanca yaşayacak bir ücret!” talebiyle örgütlü oldukları tüm iş yerlerinde iş bırakacağını duyurdu.

6 Temmuz’da Genel-İş Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısında konuşan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, iş bırakma eyleminin taleplerini şöyle sıraladı:

 “Talebimiz eşitlik ve insanca yaşayacak bir ücrettir. İnsanca yaşayacak bir ücret için tüm ücretler iyileştirilmelidir! Belediye şirket işçilerine uygulanan ayrımcılık son bulmalıdır! Kadro ve ilave tediye haklarımız derhal verilmelidir! Vergide adalet sağlanmalı ücretlerdeki gelir vergisi kesintisi düşürülmelidir!”    

Belediye şirket işçileri yıllardır bu talepler için mücadele ediyor.

Yıllardır bu taleplere kulaklarını tıkayan Genel-İş bürokratlarının, şimdi bu talepleri sahiplenmesi, hatta 11 Temmuz’da iş bırakacaklarını duyurmaları olumlu bir adımdır.

Olumludur, fakat bu olumluluğu gölgeleyen sendika yönetiminin birtakım icraatları var.

Şöyle ki:

* Sendika ağası Çalışkan, konuşmasında belediye şirketlerinin büyük bir bölümünde ücretlerin asgari ücret düzeyinde olmasından yakındı!

Belediye şirketlerinin büyük bir bölümünde ücretlerin asgari ücret düzeyinde olmasının, hatta yer yer aşağısında kalmasının bir nedeni Genel-İş yönetiminin altına imza attığı sözleşmelerdir.

Genel-İş Sendikası yönetimi greve çıkılan ya da greve çıkma aşamasında olan belediyelerde, örneğin İstanbul Kadıköy, Maltepe, Kartal, Beşiktaş, Ataşehir, İzmir Çiğli vs. toplu iş sözleşmelerine gece yarısı imza attı. İşçilerin iradesi yok sayıldı, işçilere danışılmadı, işçilerden habersiz ve işçilerin onay vermediği sözleşmeler imzalandı.

Sendika yönetiminin bu tutumunu eleştiren temsilciler/işçiler disipline verildi, sendikadan ihraç edildi.

Genel-İş yönetimi işçilerin iradesini tanımayan, sendika içinde demokrasiyi tamamen ortadan kaldıran anti demokratik uygulamaları egemen hale getirdi.

* Konuşmasında Çalışkan, “Toplu iş sözleşmesi yürürlükte olan tüm iş yerlerinde ise belediye işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştirecek ek protokol görüşmelerini derhal başlatın” çağrısı da yaptı.

Sendika yönetimi bağıtlanan sözleşmelerle aldıkları ücret ile geçinemedikleri için ek protokol talep eden Kadıköy, Çiğli belediyesi işçileri temsilcilerini görevden almış disipline vermişti.

* İş bırakma eylemi öğle arasında yapılıyor. Tutarlı ve gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa, iş bırakma eylemi mola saatinde değil çalışma saati içinde yapılmalı ve sonuç alınıncaya kadar eylemler devam ettirilmelidir.

Krizin derinleştiği, enflasyonun yükseldiği, ücretlerin eridiği, alım gücünün düştüğü, işçilerin yoksullaştığı günümüzde işçiler fiili-meşru mücadele yolunu seçmeli, üretimden gelen güçlerini kullanmalıdırlar. Bunun yolu da bellidir: Üretimi durdurmak!

Çünkü yaratan ve üreten biziz. Yöneten de biz olmalıyız. Kendi iktidarımız için mücadele etmeliyiz.

Sermaye düzenin saldırılarına karşı, kazanılmış haklarımızı korumak, daha fazla hak almak, yaşadığımız tüm sorunların çözümü için ayağa kalmak, örgütlü mücadeleyi yükseltmek gerekiyor.

İşçi Emekçi Birliği olarak, Genel-İş’e üye işçileri sendika bürokrasisinden bağımsız kendi örgütlülüklerini yaratmaya, komiteler kurmaya, sonuç alınana kadar sendika yönetimi üzerinde baskı kurmaya çağırıyoruz.  

İşçi Emekçi Birliği