Delphi Borgwamer'de işçi kıyımı üzerine Ege İşçi Birliği'nden açıklama:

"İşçiler işi sendikal bürokrasiye bırakmamalı"

İzmir'de bulunan Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Delphi Borgwamer'de onlarca işçi işten çıkarıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Aralık 2021
  • 15:45

İzmir Gaziemir Serbest bölgede bulunan eski adı Delphi şimdiki adı Borgwamer olan fabrikada işçi kıyımı yaşandı. Yakın zamanda İK tarafından 300 işçi çıkarılacağı bilgisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Birleşik Metal-İş Sendikası’na bildirildiği ve çeşitli gerekçeleri olan işten çıkarmaların 8 Ekim tarihinde başladığı belirtildi.

İşten çıkarmaların devam ettiği fabrikadan Ege İşçi Birliği’ne ulaşan Borgwamer işçileri şunları ifade etti:

“Özellikle son yıllar dikkate alındığında, şirket içerisinde yaşanan yönetimsel hatalar ve yetki sahibi olan Birleşik Metal İş Sendikası'nın bürokratik, icazetçi, işbirlikçi anlayış ve yaklaşımı fabrika içerisindeki bütün işçileri psikolojik ve bedensel anlamda etkilemiş, etkilemeye de devam etmektedir.

Söz konusu yaşanan süreçte işveren son olarak taşınma, sektörde daralma, pandemi, zarar etme riskini bahane ederek tüm faturayı işçilere keserek 300 işçinin çıkarılması gerektiğini ilgili kuruma bildirmiştir.

İlk olarak 21 işçi gönüllü, 103 işçi de insan kaynakları tarafından telefon ile aranarak fesih gerçekleşmiştir. Kısa bir süre sonra işveren tarafından ikinci operasyon başlatılmıs ve fesih 43 işçiyi kapsamıştır.

İşçi çıkarılmasına alkış tutanlar ile temsilciliği emeklilik ofisi olarak kullananlar aynı zihniyetteki kişilerdir. Bir işyeri düşünün, işçiler hem işveren temsilcilerinden hem de işçi temsilcisi sendikadan korkuyor. İşçiler için sığınacak bir yer bırakılmamıştır.

 Biz BorgWarner İşçileri olarak üzerimize yıkılan bu bedelin sorumlusu olmadığımızı inat ve direnç ile beyan ederiz.

Birleşik Metal İş Sendikası'nı davranılan yanlış tutum karşısında acil olarak işçilerle beraber doğru kararlar almaya davet ederiz.”

"Sendikal bürokrasinin uğursuz rolü yine ortada!"

Ege İşçi Birliği ise konuya ilişkin “Borgwamer'de işçi kıyımına karşılık sendikal bürokrasinin uğursuz rolü yine ortada” başlığı ile yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek 9 Eylül gazetesine DELPHİ Borgwamer'de işten çıkarmalara dair bilgi verdi.

Özrü kabahatinden büyük.

Verdiği röportajda Borgwamer'de herşeyin TİS'e uygun olduğunu, işin azaldığını ve işçilerle konuşarak bu kararı aldıklarını belirtiyor. İşçilerle konuşma kısmı için şunu söylemek gerekir ki; MESS-TİS süreçlerinde işçilerle ortak hareket etmeyenler işten atmalar gelince bunu işçiye bir İK sekreteri gibi anlatmayı iyi beceriyorlar. Bu röportajı tüm Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçilerinin okuyup üzerine düşünmesi lazım çünkü bu röportajda anlatılan yarın tüm metal işçilerine dayatılacak olan gerçeklerden biridir.

Röportajdan bir bölüm;

‘Çeltek: TİS’e aykırı ne yapıldı?

Bölgede saat ücretleri, sosyal haklar ve idari haklar bakımından en ileri düzeyde olan fabrikada işçinin hakkını korumak ve geliştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Çeltek, “Uzun zamandır işten çıkarmaya ilişkin bir direniş sergiliyoruz. İşverenle dönem içinde yaptığımız görüşmelerde işten çıkışın son çare olması gerektiğini, bütün yollar denendikten sonra çıkışın olmasını söyledik. Ancak gelinen noktada hükümetin kısa çalışma uygulamasını kaldırması sonucu yürüyecek yol kalmadığından bu süreç bütün açıklığı ile işçilerle paylaşılarak çıkışlar gerçekleştirildi” diye konuştu.’

Şimdi Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçileri şu soruları sormak zorunda..

1-Sendikanın temel görevi işten atmaları savunmak mıdır yoksa ülke çapında artan işsizlik durumuna karşı Borgwamer'de buna karşı mücadele örgütlemek midir?

2-Kısa çalışma ödeneği kalktı bu yüzden böyle oldu diyor, peki sormak lazım Ali Çeltek Kısa çalışma ödeneği dahil, ücretsiz izin işçi fonlarından alınmadı mı? Pandemi yükünü işçi çekerken şimdi işsizliğin yükünü neden yine işçiler çekiyor? Buna dair bugüne kadar ne yaptınız da işçinin başına İK'cı kesildiniz?

3-İşsizlik kişisel değil toplumsal bir sorundur bunu yaratan gerçekse siyasal iktidar sorunudur bugüne kadar sözde işçi haklarını koruduğunuzu iddia ediyorsunuz ya, pandemi boyunca sermaye kazancına kazanç katarken diğer yandan işsizlik artarken sendika olarak kitlesel eylem, kitlesel Grev yapıp bunu engellemeye dair neden bir şey yapmadınız?

4-Borgwamer işçileriyle konuştuk diyorsunuz, işçilere tazminat garantisiyle işsizlik dayatmışsınız, mücadele yerine korku üretmişsiniz bu mu işçilerle konuşup anlaşmak.

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler özellikle MESS sürecinde olan metal işçileri bu soruları dikkate almalı ve kendi sınıfsal perspektifinden süreci ele almalı işi sendikal bürokrasiye değil işçileri tabandan mücadelesini harekete geçirecek adımlar atmalıdır.

Ege İşçi Birliği”