DİSK’ten asgari ücret eylemleri

DİSK, 10 bölgede yaptığı eylemlerle asgari ücret taleplerini haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Aralık 2020
  • 18:56

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), asgari ücret görüşmelerine ilişkin bugün 10 bölgede eylemler yaptı. Bu açıklamalardan biri de Kayseri’de gerçekleştirildi. Asgari ücretin insani ücret olması talebinin vurgulandığı eylemde basın açıklamasını DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam okudu.

“Sefalet ücretine karşı mücadele haktır”

Az kazanandan az vergi alınması gerektiğinin altını çizen Cumali Sağlam “Asgari ücret başta olmak üzere ücretler üzerinde çok ağır bir vergi yükü var” diyerek bir asgari ücretlinin yılın 122 günü vergi ve kesintiler için çalıştığını söyledi. Sağlam, AKP-MHP rejiminin sermayeye sunduğu teşviklere işaret ederek “İşverenlere sürekli vergi indiriminin yapıldığı, çoğunun vergi borçlarının sıfırlandığı ülkede asgari ücretliden bu kadar vergi alınması asla ve asla kabul edilemez” dedi.

İşçiyi düşük asgari ücrete razı etmek için özel çaba sarf edildiğini söyleyen Sağlam, “Asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir seviyeye çıkarılması mümkündür. Ürettiğimiz değeri hakça paylaştığımız bir asgari ücret mümkündür. İşçiler hakkını aldı diye hiçbir ülke batmaz. Sefalet ücretine karşı mücadele haktır” diye konuştu.

DİSK’in asgari ücret talepleri

Sağlam, DİSK’in asgari ücrete ilişkin taleplerini şöyle açıkladı:

“Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir! 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır. Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır. Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır. 2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır”

BDSP, CHP,  Eğitim Sen, Emekli Sen, Kayseri İşçi Birliği, Tüm Emekli Sen ve Sol Parti’nin destek verdiği eylemde “Asgari değil, insani ücret!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları haykırıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri