Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, asgari ücret görüşmeleri sürerken İstanbul'da yaptığı basın toplantısı ile 2021 asgari ücret raporunu ve taleplerini açıkladı.
“Milyonlar asgari ücretten mahrum, milyonlar asgari ücrete mahkûm!” başlığı ile hazırlanan raporu DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu sundu. Çerkezoğlu, salgınla birlikte kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneğiyle asgari ücretin altına mahkûm edilenler ile işini kaybeden kayıtsız işçiler göz önüne alındığında, asgari ücretin altında gelirle yaşamak zorunda olanların sayısının daha da arttığını ifade etti.
2021 yılında asgari ücretin net 3 bin 800 TL olması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, krizin ve salgının emekçileri daha da yoksullaştırdığının altını çizerek şunları ifade etti:
“Asgari ücret milyonların meselesidir. Türkiye’de milyonlarca işçi asgari ücrete mahkûm iken milyonlarca işçi ise yasa dışı bir biçimde asgari ücretten mahrumdur. Asgari ücret azami sayıda işçiyi ilgilendiriyor. Asgari ücret giderek ortalama ücret haline geliyor, ortalama ücret asgari ücret düzeyine düşüyor.”
Salgınla birlikte ücretlerde kayıp yaşandı
Raporda asgari ücretin altında çalışan 3,3 milyon, asgari ücret civarında çalışan ise 10 milyon işçi olduğuna dikkat çekilerek “Salgın asgari ücretleri düşürdü ve asgari ücret civarında çalışan işçi sayısını artırdı. Covid-19 salgınıyla birlikte ücretlerde önemli kayıplar yaşandı ve asgari ücret altında gelir elde edenlerin sayısı arttı. 1.168 TL ödenekle zorunlu ücretsiz izne çıkarılanlar asgari ücretin yarısı kadar bir gelirle yaşamaya zorlanıyor. Salgınla birlikte kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneğiyle asgari ücretin altına mahkûm edilenler ile işini kaybeden kayıtsız işçiler göz önüne alındığında asgari ücretin altında gelirle yaşamak zorunda olanların sayısının daha da arttığını söylemek mümkün” denildi.
Kadınlar asgari ücrette ayrımcılıkla yüz yüze
Raporun devamında, kadınların bu süreci daha derin bir ücret eşitsizliği ile karşıladığı belirtilerek şunlar ifade edildi:
“Kadınlar asgari ücrette ayrımcılıkla yüz yüze. Asgari ücrete erişemeyenlerin oranı genelde yüzde 17 iken kadınlarda bu oran yüzde 25’i aşıyor. Asgari ücret düzeyinde ve daha düşük ücret alanların oranı genelde yüzde 38 iken, kadınlarda yüzde 49’a yükseliyor. Kadınların yarısı asgari ücret ve daha düşük ücretlerle çalışıyor. Özel sektörde ise kadın işçilerin yüzde 32,5’i asgari ücret altında ücretlerle çalıştırılıyor. Özel sektördeki kadın işçilerin yüzde 9,3’ü ise asgari ücretin yarısının da altında ücretle çalışmaya zorlanıyor. Özel sektörde asgari ücretin oldukça altı ile asgari ücretin yüzde 20 fazlası arasında çalışmak zorunda kalan kadın işçilerin oranı ise yüzde 76’ya çıkıyor.''
İşçi yılda 122 gün vergiler için çalışıyor
Asgari ücretin kişi başına milli gelire göre yüzde 40’tan fazla gerilediği ve asgari ücretli bir işçi bir yılın 122 gününü vergiler için çalıştığına dikkat çekilerek “İşçi 365 günün 122 günü vergi ve kesintiler için çalışıyor. Asgari ücretle çalışan işçilerden alınan vergi miktarı ilk vergi dilimi tarifesi düşük tutularak artırıldı. 2002 ve 2003 yıllarında ilk vergi dilimi tarifesi asgari ücretin 15-16 katı idi. AKP iktidarında vergi dilimi tarifeleri asgari ücretten ve enflasyondan daha az artırıldı. Böylece 2020 yılında ilk vergi dilimi asgari ücretin 7,5 katına geriledi” denildi.
Raporda asgari ücretin 2020 yılı boyunca dolara karşı eridiği ve 25 cumhuriyet altınından 10 altına gerilediği belirtildi.
DİSK'in 2021 asgari ücretine dair talepleri
-Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır.
-Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir! 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.
-Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır.
-Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.
-Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.
-Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır.
-Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
-Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.
-2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır.