DİSK: 1 Mayıs’ta Taksimdeyiz!

DİSK, AYM’nin Taksim'in 1 Mayıs'ta yasaklanması nedeniyle geçen yıl verdiği hak ihlali kararını hatırlatarak “1 Mayıs 2024'te yüzümüzü Taksim'e dönüyoruz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Nisan 2024
  • 14:00

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 1 Mayıs gündemli gündemli basın açıklaması yaptı. Beşiktaş’ta bulunan DİSK Genel Merkezi önünde yapılan açıklamada konuşan Arzu Çerkezoğlu Anayasa Mahkemesi’nin Taksim'in 1 Mayıs'ta yasaklanması nedeniyle geçen yıl verdiği hak ihlali kararını hatırlattı. Çerkezoğlu şunları ifade etti:

“Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk 1 Mayıs’ı ülkemiz için önemli bir dönemeçte kutlanacak. Bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, gençlerin, kadınların hesap sorma ve değiştirme iradesini güçlü bir biçimde ortaya koyduğu, siyasi iktidarın yoksullaştırıcı ekonomi politikalarına ve hukuksuzluklarına dur dediği bir dönemde 1 Mayıs’a gidiyoruz!”

İktidarın yoksullaştırıcı ekonomi programına ve seçimden sonra uygulanacağı ilan edilen kemer sıkma politikalarına dikkat çeken Çerkezoğlu “Ülkemizde güçlü bir tarihi olan 1 Mayıs’ı işyeri işyeri, sokak sokak, meydan meydan örgütleyeceğiz!” dedi.

Bankaların, holdinglerin, şirketlerin karlılık rekorları kırarken işçilerin yoksullaştığının altını çizen Çerkezoğlu son olarak şunları vurguladı:

“Mücadelemiz sadece ekmek mücadelesi değil. Demokrasi işçinin ekmeğidir, hukuk ve adalet işçinin güvencesidir. O yüzden 1 Mayıs’ta hukuk ve adalet için mücadele ediyoruz. Adaletin ve hukukun olmadığı yerde haklarımızı demokratik yollarla savunmamız engellenir. Adaletin olmadığı yerde hak yiyenden, yolsuzluk yapandan, suçlulardan hesap sorulamaz! Gelirde, vergide ve ülkede adalet olmadığı içindir k ülkemizde yoksul her gün yoksullaşırken zengin servetine servet katmaktadır. O yüzden 1 Mayıs 2024’te Anayasamız’da tanımlanan demokratik, laik, sosyal hukuk devleti için mücadele ediyoruz.

Taksim'in özgürleştirilmesi ülkemizde açıkça bir demokrasi bir meselesidir. Bu nedenle işçi sınıfının dünya çapında yürüttüğü demokrasi kampanyasına bizler 1 Mayıs'ta Taksim'de olma irademizle güç veriyoruz.”

AYM’nin kararında “Her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için orada bulunma hakkı vardır” denilmişti.

Kızıl Bayrak / İstanbul