DİSK: Yasak kararından vazgeçilmeli

DİSK bürokratları “1 Mayıs, hukuk, Taksim!” başlıklı basın toplantısı yaparak Taksim Meydanı’nın işçi sınıfı için tarihsel önemine dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Nisan 2024
  • 15:41

DİSK bürokratları “Ulusal ve Uluslararası Yargı Kararları Çerçevesinde 1 Mayıs, Hukuk, Taksim”” başlıklı basın toplantısı gerçekleştirdi.

DİSK Yönetim Kurulu Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı konuşmada Taksim Meydanı’nı kapatmanın hukuksuzluğunu vurguladı. Meydanın işçi sınıfı için tarihsel önemine dikkat çeken Çerkezoğlu şöyle devam etti:

“Evet sayın Bakan’ın ifade ettiği gibi ‘İşçilerin alınteri Taksim Meydanı’na sığmayacak kadar büyüktür’. Sadece İstanbul’un değil ülkenin tüm değer ve güzelliklerini biz üretiyorsak, alınterimizle üretiyorsak Taksim Meydanı’nı da haklarımızı istiyoruz!

İşçi sınıfı başta olmak üzere her gün daha yoksullaşan tüm toplum, içi boş ‘sosyal diyalog’ seremonilerini değil samimi icraatları görmek istemektedir.”

Açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:

“1 Mayıs 2024 öncesinde ve sonrasında asla vazgeçmeyeceğimiz ve gerçekleşmesi için her türlü sosyal diyaloğa hazır olduğumuz “samimi icraat” başlıkları şunlardır.

*Anayasa Mahkemesi kararıyla da tescillenen Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğu hakikatine saygı gösterilmeli; her işçinin 1 Mayıs alanında olabilmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

*Asgari ücret acilen en az gıda enflasyonu ve büyüme oranı kadar artırılmalıdır.

Üst gelir gruplarına hitap eden lüks ve özel tüketim dışındaki tüm mal ve hizmetlerde KDV-ÖTV düşürülmeli, temel tüketim mal ve hizmetleri için sıfırlanmalıdır.

*Gelir vergisi ilk dilimi ücretliler için %10’a düşürülmeli, vergi dilimleri yükseltilmeli, kar rekorları kıran şirketler için kurumlar vergisi artırılmalıdır.

*En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmeli ve tüm emekli aylıkları bu oranda artırılmalı, EYT düzenlemesindeki adaletsizliklere son verilmelidir.

*Türkiye’nin işçi haklarında en kötü 10 ülke arasında olması ayıbına son verilmeli, sendikal hakların kullanımının önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Evet bizler bu taleplerimizle 1 Mayıs meydanlarında olacağız.

Ama en başta 1 Mayıs’ta Taksim’de olma irademizle bizi yok sayanlar karşısında emeğe saygı ve onur mücadelesi vereceğiz."