Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Çukurova Temsilciliği, açıklama yayınlayarak Adana’da bölge toplantısı gerçekleştirdiğini duyurdu.
Adana Mersin ve Antep’te DEV TEKSTİL örgütlenme faaliyeti yürüten işçilerin katıldığı, 26 Kasım günü yapılan toplantıda, fabrikalarda işçilerin yaşadığı sorunların ve sendikal örgütlenme çalışmalarının ele alındığı belirtildi.
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği tarafından Adana’da bölge toplantısı gerçekleştirildi. Adana, Mersin ve Antep’ten sendikanın örgütlenme çalışmalarını yürüten işçilerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, gerek fabrikalarda işçilerin yaşadığı sorunlar, gerekse nasıl sendikalı olunacağına dair tartışmalar gerçekleştirildi.
26 Kasım Pazar günü KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) şube binasında yapılan toplantının açılış konuşmasında, Çukurova bölgesinde işçilerin yaşadığı ortak sorunlara dikkat çekilerek, birlik olmanın, örgütlenmenin önemine değinildi. Dünyada ve ülkede emperyalist-kapitalist sistemin neden olduğu sorunlara da vurgu yapıldı. Artan hak gasplarına, Türkiye’de OHAL koşullarıyla işçilerin üzerindeki baskılara değinildi. Konuşmada ayrıca 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Günü’ne de değinilerek kadın işçi ve emekçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekildi.
Konuşma sonrasında Greif direnişini konu alan bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. İşçilerin nasıl örgütlendiğini anlatan ve ilgiyle izlenilen sinevizyon gösteriminden sonra DEV TEKSTİL adına yapılan konuşmalara geçildi.
Sendikanın kuruluş sürecinin ve sendikal ilkelerinin anlatılmasıyla başlayan konuşmada taban örgütlenmelerinin, öncü işçilerden oluşan işyeri komitelerinin önemine dikkat çekildi. İşçilerin haklarını alabilmesinin, daha iyi çalışma koşulları elde edebilmesinin ve sağlam bir sendikal örgütlülük için bunun önemine değinildi. Mersin Serbest Bölge’den, Adana OSB’den ve Antep’ten katılan işçiler söz alarak yaşadıkları sorunları aktardı. Paylaşılan deneyimlerde fabrikalarda gittikçe ağırlaşan çalışma koşullarının yanı sıra sendikal bürokrasinin neden olduğu sorunlar ve işçilerde olan güvensizlik öne çıktı.
24 yıllık tekstil işçisi bir kadın işçi, çalışma yaşamında kadın işçilerin yaşadığı sorunları anlattı. Çalıştığı süre boyunca ancak 2 yıllık sigortasının yattığını belirten kadın işçi, ayrıca fabrikalarda yaşanan sömürü dışında patron ve ustabaşlarının taciz ve baskılarına da değindi. Kadınların toplumsal yaşamdan dışlanmasına, ayrımcılığa uğramasına yönelik vurgular yaptı.
Kapanış konuşmasında işçilerin sınıf bilincine sahip olması gerektiği, bu temelde örgütlenmediğinde sorunların değişmeyeceği, güçlü bir sendikal örgütlenmenin de ancak bu şekilde başarılı olabileceği üzerinde duruldu. Sendika olarak seçilmiş fabrikalar üzerinde yoğunlaşılacağı, sendika çalışmasının sürdüğü yerlerde düzenli eğitim çalışmaları ve işçi eğitim toplantıları düzenleneceği ifade edildi. Ayrıca kadın işçileri ve işçi eşlerini hedef alan çalışmaların da yapılacağı belirtildi.
Son olarak 2018 asgari ücret zammının ve fabrikalarda yapılması beklenen yeni ücret düzenlemelerinin açlık ve yoksulluk sınırının altında olacağından işçilerin tepkisine yol açacağı, sendika üyelerinin de böylesi bir süreçte inisiyatifli davranmaları gerektiği belirtildi.
DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği
27 Kasım 2017