Çocuk işçi ölümlerinin devlette kaydı yok!

Sermaye devletinin resmi istatistikleri de çocuk işçiliğini ve çocuk işçi cinayetlerinin tablosunu görmezden geliyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Eylül 2014
  • 07:41

Bakanlığı döneminde yaklaşık 5 bin işçinin iş cinayetlerine kurban gittiği Faruk Çelik’in koltuğunda oturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çocuk işçi ölümlerinin ve meslek hastalıklarının kaydını dahi tutamıyor.

Bakanlığa göre, sadece bu yılın başından itibaren yaşanan çocuk işçi ölümleriyle son 6 yılın rakamları aynı.

Geçtiğimiz günlerde, 2014’te en az 39 çocuk işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine dikkat çeken İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin rakamlarıyla Çelik’in verdiği rakamlar arasında uçurum var.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2006-2012 yılları arasında 15-17 yaş arasında 39 çocuğun hayatını kaybettiğini iddia ediyor. CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın soru önergesine Çalışma Bakanı’nın verdiği yanıt, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren ve meslek hastalıklarına yakalanan 14 yaş altı ve 15-17 yaş arasındaki çocuklarının durumunun ‘resmi’ de olsa itirafı niteliğinde. Çelik, aynı dönemde 15-17 yaş arasında ise 7 kişinin meslek hastalığına yakalandığı bilgisini verdi. Oysa, bu rakamların buz dağının yalnızca görünen yüzü olduğu biliniyor. Çocuk işçilerin maruz kaldıkları meslek hastalıkları diğer meslek hastalıklarında olduğu gibi resmi kayıtlara geçmiyor.

Çalışma Bakanı, 5510 sayılı kanunun 4-1/a maddesi kapsamındaki 18 yaş altı zorunlu sigortalı ve çırakların illere ve yaş gruplarına dağılımı hakkında da bilgi verdi. Buna göre 2013’te 14 yaş altı ve 15-17 yaş arası kamu ve özeldeki sayı 330 bin 481. 

17 Eylül itibarıyla 2014 yılında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuk işçilerin listesi:

Bedirhan Ok, İsmail Gür, Seda Nur Tatar, Çetin Akdoğan, Zehra Alda, Ayşe Alda, Oğuzhan Çalışkan, Emin Halastar, E.P., Kübra Yaşatır, Süleyman Sertan Buluş, Nacin Freyş, Hale Çelik, Sedat Yalçın, Furkan Çavuş, Osman Özen, Ali Saltık, Barış Ergin, Yasir Geylani, Yılmaz İdareci, Hamitcan Aslan, F. Y., Sebahat Ö., İbrahim Can Duran, Resul Yılmaz, Hüseyin Demir, Ali Fırat Belder, Ahmet Güneysu, Seyrani Köstü, Emre Aksüt, Abdul Hakim, Yavuzhan Gemici, Mehmet Öztürk, Serdar Özdemir, Osman Avcı, İbrahim Bozkurt, Yücel Arı, Samir Muhammed ve Berkan Altay