"Emeğimizin hakkı için mücadele ediyoruz"

Çorlu Belediyesine grev karı asıldı. Belediye-İş Sendikası Çorlu Şube Başkanı İbrahim Özçelik "İşçilerimizin emeğinin hakkı için mücadele ediyoruz, etmeye devam edeceğiz" dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Nisan 2022
  • 18:15

Çorlu Belediyesi ile Belediye-İş arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine bugün sabah saatlerinde belediye işçileri tarafından kitlesel yapılan eylemle birlikte belediye binasına grev kararı asıldı.

Belediye-İş Sendikası Çorlu Şube Başkanı İbrahim Özçelik konuyla ilgili gazetemiz Kızıl Bayrak’a konuştu. Özçelik şunları söyledi:

“Geçtiğimizin yılın Aralık ayında Çorlu Belediyesi ile TİS görüşmelerimiz başladı. Sözleşme görüşmelerine başladığımız dönemde resmi enflasyon %17-19 bandında idi. Mart ayına geldiğimizde enflasyon %61’lere yükseldi. Ayrıca biz ENAG’ın açıkladığı enflasyonu baz alıyoruz. Ona göre ise bugün enflasyon %144’lere kadar yükselmiş durumda. Sözleşme taslağımızdaki ekonomik talepler haricindeki her madde de anlaşılmış oldu. Ancak maaş, ikramiye ve sosyal yardımlar da anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine uzlaşmazlık zaptı tutulmuştu. Arabulucu sürecinin bitmesiyle beraber bugün ise grev kararını belediye binasına açıklama yaparak, eylemle asmış olduk. Açıklama esnasında kalabalık olduğumuzu gören Çorlu Belediye Başkanı aşağıya yanımıza gelmiş oldu. Bize tepki göstererek, “İsterdim ki, buradaki birlikteliğinizle, hükümetin her şeye yaptığı zamlara karşı da tepki vermenizdir.” dedi. Ancak bilinsin ki biz sadece burada değil, sendika olarak her yerde zamlara karşı bir mücadele yürütüyoruz.

Bir başka sorun da belediyelerde çalışan biz işçiler kamu işçisi olarak görülmüyoruz. Bakanlıkta çalışan işçiler kamu işçisi olarak görülürken, biz belediye işçileri kamu işçisi olarak görülmediğimiz için aynı hakları alamıyoruz. Halbuki Türkiye’de 800-900 bin civarında belediye işçisi var. Belediyelerin gelir getirmeyen ve halka hizmet eden kurumlardır. Bir yerde bir kişinin doğumundan ölümüne kadar ona hizmet eden belediye işçileridir. Şehirdeki en pis işleri ve yapmaktan kaçındığı işleri yine belediye işçileri yapar. Yani kamuya hizmet eden bir işçinin daha iyi geçinmesi gerektiğini ve ailesinin kimseye muhtaç olmaması gerekir diyoruz.

Geldiğimiz noktada bugün grev kararımızı ilan ettik. Yakın zamanda belediyede grev oylaması yapılacak. Biz inanıyoruz ki işçi arkadaşlarımızın iradesi greve evet yönünde olacaktır. Bizim derdimiz işçimizin haklarının hepsini masada almak ama greve çıkmak gerekirse de çıkarız. Bizim için grev bir amaç değil, araçtır. Bakın Bakırköy Belediyesi’nde grev gerçekleştirdik ve kazandık. Orada birçok eylemlerimiz oldu. 81 ilden 81 otobüs projesiyle dayanışmayı ördük. Burada da greve çıkarsak dayanışmayı örgütleyeceğiz. Sizlerin de burada desteğini bekliyoruz.

Burada ek olarak belirtmek istiyorum ki, Çorlu’da 2019 yılında da TİS süreci tıkanmıştı. Aynı dönemde 2 farklı belediyede daha süreç tıkanmıştı. Burası CHP, oralarda da MHP ve AKP vardı. Yani iktidarı ile muhalefeti ile hiçbir parti emeğin yanında değil. Emeğin karşısındalar. Biz o yüzden sendika olarak o parti,  bu parti diye bakmıyoruz. İşçilerimizin emeğinin hakkı için mücadele ediyoruz, etmeye devam edeceğiz.”

Kızıl Bayrak / Trakya