BTS'li emekçiler: Demiryolu halkındır satılamaz!

İzmir'de BTS üyesi emekçilerin TCDD'de baskılara, sürgünlere, özelleştirmeye karşı eylemi 46. haftasındaydı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Kasım 2021
  • 08:51

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir şubesi sürgünler ve demiryollarının satılmak istenmesine karşı eylemlerine 46. haftasında devam etti. Alsancak gar önünde saat 17.30’da bir araya gelen BTS üyeleri oturma eylemi ve basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını BTS şube başkanı Erdal Akyol okudu. Akyol AKP’nin 19 yıldır emeğin karşısında emekçilere düşman olduğunu vurguladı. İşçi emekçilerin yaşadığı yoksulluk açlık ve antidemokratik koşulların bu politikalar sonucunda daha da ağırlaştığını ifade eden Akyol, “Kamu alanlarında liyakatsız personel alımı ile kendi yandaşlarını göreve getirmiştir” diyerek demiryollarındaki kazaların nedenine işaret etti.

“Yönetemiyorsunuz”

Verdikleri mücadelenin sadece sürgünlere özelleştirmeye yönelik olmadığını ifade eden Akyol, İktidarın ekonomik ve siyasi krizi, ülkeyi yönetememe halini perdelemeye yönelik baskılarına, sermaye yanlısı politikalarına karşı kamu emekçilerinin gerçek sorunlarına ve taleplerine dikkat çekmek için de alanlarda olduklarını ifade etti. Bir hafta önce döviz kurumdaki yükselişe dikkat çeken Akyol, “Doların tahakkümü altında ezilen işçi ve emekçilerin yarısı asgari ücret düzeyinde yani açlık sınırının bile altında bir gelirle yaşamaya çalışıyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“‘Ekonomide kurtuluş savaşı veriyoruz’ diyenler şunu bilsin ki bunun halk içerisinde hiçbir karşılığı yok. Uyguladığınız politikalarla emekçi halk kitleleri her gün yeni bir krize uyanıyor. 2022 bütçe görüşmelerine baktığımızda da gelirlerin büyük bir bölümünün sadece vergi ve cezalara dayandığını görmekteyiz. Üretimden gelen gelir neredeyse yok. Kamu emekçilerine 2022 için yüzde 7+5 zam verilirken vergi ve harçlara ise yüzde 36’lık bir zam öngörülüyor. Bu ülkemizin sadece vergi ve cezalar ile yönetildiğinin de açık bir göstergesidir. Onun için diyoruz ki ‘yönetemiyorsunuz!’”

“Ulaşım kamusal bir haktır!”

İnsanların geçinemiyoruz, açız demelerinin bile suç olduğuna değinerek eylemlere yönelik tahammülsüzlüğün teşhir edildiği açıklamada, kamu kaynaklarının sermayeye peşkeş çekilmesinden şöyle söz edildi:

“Geçmiş hükümetler ve bugün AKP eliyle sürdürülen özelleştirmeler ile kamu eliyle yürütülen hizmetler büyük oranda tasfiye edilerek, sermayenin serbestçe at koşturduğu dilediğince fiyat belirlediği, gözünün kırpmadan çalışanları kapı önüne bıraktığı, gözlerimizin içine bakarak vergi vermekten kaçındığı bir noktaya gelinmiştir. Ulaşım gibi kamusal bir hak bile sadece kar/zarar ölçeğinde ele alınmakta, merkezi planlama ve işletme göz ardı edilerek ülkemizin demiryolu ulaşım sistemi büyük bir risk altına itilmektedir.”

Son olarak BTS olarak mücadeleden vazgeçmeyecekleri vurgusuyla, emekçiler de mücadeleye çağrılarak açıklama şu ifadelerle son buldu:

“BTS olarak biliyoruz ki; ekonomik olarak ülkeyi çöküşe sürüklemiş olan iktidar çözümü bir kez daha kamu kaynakları haraç mezat satmakta bulmuştur. Siyasi iktidar, ekonomik olarak yaşadığı çıkmazı yüz binlerce kamu çalışanının iş güvencesini elinden alarak almayı hedeflemektedir. Neo-liberal politikalar sonucu kamunun tasfiye edilmesi ve ülkemizin ucuz iş cenneti haline dönüştürülmesine, iş güvencemizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz!”

Kızıl Bayrak / İzmir