Birleşik Metal-İş TİS teklifini açıkladı

Birleşik Metal-İş, MESS grup toplu iş sözleşmesi (TİS) teklifini açıkladı. Birleşik-Metal İş Sendikası ücretlerin yüzde 9 artırılmasını, sonrasında ise saat ücretine 4.60 TL zam yapılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Ağustos 2021
  • 17:35

Birleşik Metal-İş Sendikası, 2021-2023 dönemini kapsayan MESS grup toplu iş sözleşmesine ilişkin hazırladığı teklifi açıkladı. Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde basın toplantısı ile duyurulan teklifte 2 yıllık sözleşme kapsamında ilk 6 ayda ücretlerin yüzde 9 oranında arttırılması sonrasında ise saat ücretlerine 4.60 TL zam yapılması yer aldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu 33 işletmeye bağlı 50 fabrikadan yaklaşık 11 bin kişiyi ilgilendiren TİS teklifini açıkladı. Serdaroğlu, metal sektörünün çok geniş bir alanı kapsadığını ve diğer sektörleri de etkilediğini açıklayarak “metal işçisi kazanırsa herkes kazanır” dedi.

Pandemi dönemi ile birlikte Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketinin kârını 1 yılda yüzde 55 artırdığını duyuran Serdaroğlu, karlılığın yanı sıra üretimde ve ihracatta da artış söz konusu olduğunu belirtti.

Pandemiye ilişkin bilgiler veren Serdaroğlu “Sendikamızın örgütlü olduğu işyerlerinde her 5 işçiden birisi COVİD-19’a yakalanmıştır” dedi.

Artan enflasyonla reel ücretlerin eridiğini ifade eden Serdaroğlu şunları vurguladı:

“2010 yılı Ağustos ayında MESS’e üye işyerlerindeki sendikamız üyesi ortalama bir metal işçisinin ikramiye dahil ücreti asgari ücretin yüzde 155 üzerinde iken, bugün itibariyle yüzde 84 üzerine gerilemiştir. Dolayısıyla ücretlerin asgari ücret karşısındaki durumuna bakıldığında da yarı yarıya gerilediği görülmektedir”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadın işçiler için ücretli tatil olması ve 3 Aralık Dünya Engelliler gününün engelli kadrosunda çalışanlar için ücretli izin günü olmasını talep edilen teklifte ücret kısmında şunlar ifade edildi:

“-İlk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 10 oranında artırılmasını istiyoruz.

- Saat ücreti 20 TL’nin altında kalan işçilerin saat ücretlerine 20 TL’yi geçmemek üzere 0,70 kuruş iyileştirme yapılmasını istiyoruz.

- Bu iyileştirmeden sonra, ilk 6 aylık dönem için öncelikle tüm ücretlerin yüzde 9 artırılmasını, ardından da saat ücretlerine 4,60 TL zam yapılmasını istiyoruz.

- Bu ücret zam teklifimizin karşılığı oransal olarak ilk 6 aylık dönem için yüzde 30,89’dur.

- Altı aylık dönemde enflasyon oranına 3 puan eklenmesi.

- Altı aylık dönemde enflasyon oranına 4 puan eklenmesi.

- Altı aylık dönemde enflasyon oranına 3 puan eklenmesi.

- Sosyal haklarda 1. yıl için ortalama yüzde 45, ikinci yılı için ise enflasyon artı 4 puan artış teklif ediyoruz.”