Antep’teki fabrikalardan başka illere virüs yayılıyor

Sermaye ve AKP salgına rağmen gerekli önlemleri almadan üretimi ve sömürüyü devam ettirince virüs işçilere ve çevrelerine yayılıyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Mayıs 2020
  • 22:42

Sermaye sınıfının kârı uğruna salgın günlerinde işçiler ölüme gönderiliyor. İşçilere ölümüne sömüren sermaye-AKP iktidarı, bununla birlikte tüm toplumun sağlığını da tehdit ediyor. Düzenin çarklarını döndürmek “her şartta üretime devam” adı altında sürdürülen dizginsiz sömürü, kapitalizmin halk sağlığını korumaktan aciz olduğunu dışa vuruyor. 

Devlet kurumları tarafından yapılan açıklamalara da yansıyan bu tablo son olarak Kilis’te ortaya serildi. Kilis Valiliği tarafından yapılan açıklamada Antep’te aktif olarak üretim yapan bir tesiste çalışan Kilisli işçilerde koronavirüs (Covid-19) tespit edildiği açıklandı. Fabrikadan başlayan virüsün bütün Kilis’e yayıldığı belirtildi. Valiliğin açıklaması şöyle: 

“İşletmenin faaliyetlerine geçici süreliğine ara verilmiştir. Bahse konu tesiste çalışan ve günübirlik servis araçlarıyla gidiş-geliş yapan Kilisli vatandaşlarımız bulunmasından dolayı ilimizde de ilgili il dışı sanayi tesisi kaynaklı yeni korona virüs pozitif vakaları tespit edilmiştir. Söz konusu işletmede çalışan ve Kilis ilimizde ikamet eden korona virüs pozitif olan kişilerin temaslılarından da pozitif vakalar çıkmakta olup, ilimiz İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan filyasyon çalışmalarında görev alan sağlık ekiplerine faaliyetleri sırasında tam, eksiksiz ve gecikmeksizin bilgi verilmesi gerekmektedir.”

Daha önce de Antep'te tekstil fabrikasında çalışan işçi F. B. Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Uzunkuyu köyüne gitmiş, burada fabrikadaki arkadaşlarında Covid-19 ortaya çıktığını öğrenmişti. Bunun üzerine F. B. de test yaptırmıştı. F. B. ile birlikte ailesinden 5 kişinin daha test sonucu pozitif çıktı. Besni ilçesinin en büyük köylerinden birisi olan, 1000’in üzerinde nüfusa sahip Uzunkuyu köyünde 6 kişide koronavirüs testi pozitif çıkınca köy karantina altına alındı. Devamında Besni ilçesinde, 19'u Uzunkuyu köyü olmak üzere toplam vaka sayısı 24'e yükseldiği açıklandı. Besni’de durum ciddiyetini koruyor.

Aynı şekilde yine Antep’te fabrika işçisi N. K., eşi ve 2 çocuğunda koronavirüs tespit edilmişti. Yavuzeli ilçesine bağlı Yarımca Köyü'ne anne ve babasını ziyarete gelen bu işçi ailesinde korona tespit edilmesinin ardından köyde karantina tedbirleri uygulanmaya başlamıştı. İşçinin babası ve annesi de test yapılması için hastaneye kaldırılmıştı.