Mersin Serbest Bölge’de koronadan iş cinayeti

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği Mersin Serbest Bölge’de Covid 19 nedeniyle bir işçinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Temmuz 2020
  • 19:23

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği Covid-19 (koronavirüs) nedeniyle Mersin Serbest Bölge’de bir işçinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. 

Korona teşhislerine rağmen üretim durmadı

DEV TEKSTİL tarafından yapılan yazılı açıklamanın başında, yaşamını yitiren işçiyle ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Yakın zaman önce bir basın toplantısı yaparak Mersin Serbest Bölge’de artan korona vakalarına dikkat çekmiş, gerekli önlemlerin alınmasının aciliyetini duyurmuştuk. Maalesef bir kardeşimizi korana nedeniyle kaybettik. Öz Hayat Tekstil’de çalışmakta olan Ahmet Güven adlı kardeşimiz yakalandığı covid 19 salgını nedeniyle yaşamını yitirdi. 50 yaşında ve öncesinde astım hastalığı olan kardeşimiz korona nedeniyle karantina altında tutuluyordu. Yine bir işçi kardeşimizin durumunun da ağır olduğunu belirtmek isteriz.”

Açıklamada Öz Hayat Tekstil’de daha önce üç işçinin virüse yakalanmasının ardından sayının çoğalmasına rağmen üretimin durdurulmadığı belirtildi.

Mersin Serbest Bölge’de işçiler baskı ve zorla çalıştırılıyor

Semptom gösteren işçilerin firma yetkilileri tarafından saklandığı belirtilen açıklamada Mersin Serbest Bölge’deki sömürüye dair “Sipariş aldıkları firmaların denetçileri geldiğinde işçilere maske dağıtmaya başlayan işletmeler vardır. Semptomların ortaya çıktığı öyle firmalar vardır ki rahatsızlanan işçilere ilk önce izin bile verilmemiştir.  Hatta virüse yakalanan arkadaşlarını duyduklarında çalışmak istemeyen işçilerin, firma yetkililerinin baskısıyla çalışmaya mecbur edildikleri yerler vardır” denildi.

Salgına karşı alınması gereken tedbirler

Açıklamada, Serbest Bölge’deki ağır sömürü koşullarına ve salgına karşı alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı:

“Koronovirüse karşı özellikle vurgulanan hijyen koşullarını sağlamak sadece işçilerin inisiyatifine bırakılamaz. Maske dağıtımı sürekli hale getirilmeli, günde bir adet sınırından çıkarılmalıdır. Sağlıktan tasarruf olmaz. İşçiler ihtiyaç duyduğunda maske temin edebilmelidir. Hijyen şartlarının sağlanabilmesi için işçilerin temiz içme suyuna, şehir şebeke suyuna erişimi sağlanmalıdır. 

Mersin Serbest Bölge’de işe girişte, çıkışta, molalarda, yemekhanede işçilerin sosyal mesafeyi sağlamasını mümkün kılacak fiziksel şartlar uygun değildir. Bunun için işçilerin çalıştığı yerlerin fiziksel şartları yeniden düzenlenmeli, gerekiyorsa bu amaçla tadilat yapılmalıdır. İşçilerin bağışıklık sistemini güçlendirecek besin değeri yüksek yemekler verilmelidir. Tuvaletler sürekli olarak temiz tutulmalı, sadece bu işle ilgilenenler olmalı, yetersiz ise sayıları artırılmalıdır. İşçi servisleri sosyal mesafe kurallarına tabi tutulmalıdır. Yetersiz servis sayısı arttırılmalıdır. Mesaiye kalan işçilerin bir iki servise sıkıştırılmasına son verilmelidir. İşçilere test yapılmasını sağlayacak imkânlar yaratılmalıdır. Yaş ve sağlık nedeniyle risk grubunda olan işçiler, iş güvenceleri korunarak ücretli izne ayrılmalıdır.”