Akar Tekstil’de neler yaşandı?

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Akar Tekstil’de bir işçide koronavirüs vakasına rastlandı. DERİTEKS’in örgütlü olduğu ve 2 bin kişinin çalıştığı Akar Tekstil’de yaşanan gelişmeleri sendikanın İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz ile konuştuk.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Nisan 2020
  • 17:01

-Akar Tekstil’de yaşananları anlatır mısınız? Fabrikada ilk olarak ne zaman koronavirüs vakası tespit edildi?

Koronavirüsün hızla yayılmaya başlamasıyla birlikte sendikamız, işçi temsilcilerimiz ve Akar yönetiminden bir kriz masası oluşturuldu. Bunun üzerine fabrikada Sağlık Bakanlığı’nın söylediği bütün koruma önlemleri alınmıştı. Bunlar tabi Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği önlemlerdi. Bu önlemleri alan firmalara üretimi devam ettirme yetkisi veriliyor. Yani Akar Tekstil söylenen önlemleri kendince aldı. Ancak virüsün bu haliyle engellenemeyeceği açık.

Akar Tekstil’de dün bir işçide koronavirüs çıkıyor, bunun üzerine işçiler fabrika bahçesinde toplanarak Hayrettin Akar ile görüşmek istiyorlar. Bunun üzerine İl Sağlık Müdürlüğü’ne haber veriliyor ve sağlık ekipleri virüs çıkan bir işçi ve temasta bulunduğu 25 işçiye test yapıyorlar. Testte olumsuz bir şey çıkmıyor ancak garanti olunsun diye işçilere ücretsiz izin vererek eve gönderiyorlar. Dün işçiler evlerine gitti.

-Peki bugün işçilerin üzerine Hayrettin Akar’ın adamları saldırdı. Bu olay nasıl gelişti?

Dün evlerine giden işçiler de sabah fabrikanın önüne gelen işçiler de çalışmak istemiyorlar ve koronavirüs nedeniyle çalışmadan sakınma hakkımızı kullanacağız diyorlar. Hayret Akar ise “Ben Sağlık Bakanlığı’nın dediği bütün önlemleri aldım, İl Sağlık Bakanlığı’ndan gelenler test yaptılar çalışa bileceğinizi söylediler. Bu ayın 20’sine kadar siparişlerimiz var, ayın 10’unda maaşınızı ödeyebilmem için çalışacağız…” şeklinde cevap veriyor işçilere. Hayrettin Akar’ın “Çalışmak isteyen iş başı yapsın istemeyene de ücretsiz izin verip çıkışlarını vereceğim” demesi üzerine işçilerin %90’ı iş başı yapıyor, geri kalan işçiler ise yasal olarak çalışmama hakkımızı kullanacağız diyerek iş başı yapmıyor. İşçilerin “Bir işçide çıktı, o arkadaştan kime bulaşmış olacağını bilmiyoruz” demeleri üzerine arbede çıkıyor, gerginlik yaşanıyor.  Bu süreç biz henüz fabrikaya gitmeden önce yaşanıyor. Bu arada koronavirüs testi yalnızca 25 işçiye yapıldı.

Biz fabrikaya gittikten sonra işçi temsilcilerimiz ile birlikte Hayrettin Akar ile görüştük. İl Sağlık Bakanlığı’nın çalışabilirler izni vermesinden sonra yasal olarak biz de bir şey yapamıyoruz. Görüşmelerimizin sonucunda ücretsiz izne çıkarılan 25 işçiye ücretli izin verildi. Kronik hasta ve 65 yaş üstü olanları ücretsiz izne çıkarmıştı. Bu arkadaşlar da süreç bitene kadar ücretli izinli olacaklar. İşverenle yaptığımız toplantıdan sonra fabrika bahçesinde iş başı yapmayan 150’ye yakın işçi ile toplantı yapmak istedik. Burada yapacağımız toplantıya Emniyet izin vermedi. Biz de organizedeki açık alanda banklarda yaptık. Yaptığımız görüşme sonucunda %90 işçinin işbaşı yapması, İl Sağlık Müdürlüğü’nün işçilerin çalışmasında sakınca yoktur raporu vermesi üzerine kalan işçi arkadaşlarda çalışacaklarını belirttiler.

-Hayrettin Akar ayın 20’sinde Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurup üretime ara vereceğini ve işçileri izne çıkaracağını söylemiş.  Bunla ilgi nasıl bir açıklama var.

Akar Tekstil Kısa Çalışma Ödeneği için başvurmuş ancak bu yasadan yararlana bilmesi için işlerin kötü olması lazım, yani müşterilerin işlerini geri çekmiş olması lazım. Şu an H&M işlerini geri çekmiş değil siparişleri var. H&M’nin işlerini yapan birçok tekstil firması üretime devam ediyor. Akar Tekstil’in de bu ay sonunda üretime ara verme durumu olabilir, ancak şu an için 20’sinde kısa çalışma ödeneği ile üretime ara verileceği kesin değil.

-Dün akşam itibari ile 20 yaş altı gençlere sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Akar’da ve birçok fabrikada 20 yaş altı gençler çalışıyor. Bu uygulama nasıl olacak.

Devlet daha öncede 65 yaş üstü içinde sokağa çıkma yasağı getirdi, şimdi ise 20 yaş altı gençlere sokağa çıkma yasağı getirildi. Ancak bu yasanın ucu açık. Çalışan insanlara ücretli izin verilecek demiyor. Öyle olunca da işverenler keyfi uygulamalarda bulunuyor. Benim kanımca 65 yaş üstü de, 20 yaş altı da ücretli izinli olmalı çünkü bu devletin zorunlu hale getirdiği ve yaşam riskini tehlikeye sokan bir durum. Ancak biz hukuksal olarak araştırıyoruz. Çalışanlara ücretli izin verilmesi için görüşmelerimiz devam edecek. Yasa dün gece çıktığı için şu an bakabilme şansım olmadı.

-Sizin örgütlü olduğunuz başka yerlerde de koronvirüsü salgını üzerinden yaşanan gelişmeler oldu mu?

Bizim örgütlü olduğumuz Menemen Serbest Bölge’de kurulu olan Deri 2000 fabrikasında 150’e yakın işçi çalışıyor. Bir haftadır işveren bütün çalışanları ücretli izne çıkardı. Bu süreç geçene kadar bütün işçiler ücretli izinli sayılacak, maaşlarının tamamını işveren ödeyecek. Ayrıca her işçiye 1000TL para desteğinde bulundu. Burada çalışan arkadaşlarda herhangi bir vaka tespit edilmedi.

Burada örgütlülüğümüz daha sağlam, yıllardır örgütlü bir yer. Yani Akar gibi değil. Akar’da çok sorunlar yaşadık, hala da işçilerin çoğunluğunda tam örgütlülüğü sağlamış değiliz.

Dün yaşananlar...

Bugünden görüntüler...

Kızıl Bayrak / İzmir