Antep’te Kartal Halı’da koronavirüse karşı hiçbir önlem alınmadan sömürünün sürdürülmesi sonucunda bir işçi fenalık geçirdi. DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği “Antepli patronlara ihracat rekorları kırdıran işçilerdir. Bu işçilerin çığlıklarına artık kulak verilmelidir. Servislerden çalışma ortamlarına kadar tüm tedbirler alınmalıdır. Sanayi bölgelerinde işçilere test yapılmalıdır. Maske dağıtımı süreklileştirilmeli, sosyal mesafeyi sağlayacak düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Bu önlemleri almak işçilerin bireysel tercihleriyle olamaz” vurgusuyla açıklama yaptı.
Açıklamanın tamamı şöyle:
Gaziantep 4. Organizede bulunan KARTAL HALI’da bir işçi dün gece saat 24’de iş başı yapmak için servisle işe geldiğinde fenalık geçirip bayıldı. İşçinin koronavirüs nedeniyle bayıldığını söyleyen işçiler kendilerinin de tedirginlik yaşadıklarını, artık bu soruna çözüm bulunmasını istediklerini ilettiler. Sağlık ekiplerinin gelmesinin ardından hastaneye kaldırılan genç yaştaki işçinin birkaç gündür rahatsız olduğunu, gelmek istemediğini söylediğini, ancak çavuş diye tabir edilen sorumluların baskısıyla geldiğini söylediler. Olay anının görüntülerini kayda geçiren işçiler şunları söylüyor:
“Fabrikada çalışıyoruz. Virüs vakası aldı başını gidiyor, biz hala çalışıyoruz. Serviste sosyal mesafe yok. Ayakta bile gelen var. İşe gitmeye korkuyoruz. Ne eldiven ne maske var. 1 maskeyi 8 saat kullanıyoruz. Test hiç yok, yapılmıyor. Sadece ateş ölçülüyor servise binerken. Sosyal mesafe zaten yok.”
Patronlara ödül değil fabrikalara denetim!
Tüm bunlar gösteriyor ki Antepli patronlara salgınla mücadele ödülü verilmekte ancak salgına karşı önlemlerin alınıp alınmadığı denetlenmemektedir. Bu yüzden bir kez daha dile getiriyoruz: İşçiler can güvenliklerinden endişe etmektedir! Hiçbir şey işçilerin sağlığından daha önemli değildir. Artık işçilerin sağlığı için maliyet hesabı yapılmamalıdır. Antepli patronlara ihracat rekorları kırdıran işçilerdir. Bu işçilerin çığlıklarına artık kulak verilmelidir. Servislerden çalışma ortamlarına kadar tüm tedbirler alınmalıdır. Sanayi bölgelerinde işçilere test yapılmalıdır. Maske dağıtımı süreklileştirilmeli, sosyal mesafeyi sağlayacak düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Bu önlemleri almak işçilerin bireysel tercihleriyle olamaz. Çünkü fabrika koşulları bunun önüne geçmektedir. Bu organizasyon firma yetkililerinin sorumluluğundadır. Üretim esnasında uyulması istenen kurallar için işçilere baskı yapan firma yetkilileri, işçilerin sağlık önlemlerini almak içinde alınması gereken önlemleri hayata geçirmelidir.