Ankara’da 15-16 Haziran eylemi

54. yıldönümünde Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri 15-16 Haziran büyük işçi direnişi eylemi düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Haziran 2024
  • 20:00

54. yıldönümünde Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri 15-16 Haziran büyük işçi direnişi eylemi düzenledi.

Olgunlar Sokak’ta bulunan Madenci Anıtı önünde 18.30’da yapılan eylemde kurumlar adına metin okundu. Öncelikle 15 – 16 Haziran eylemine tarihsel olarak değinilerek şunlar ifade edildi:

Türkiye işçi sınıfının gerçekleştirdiği en görkemli eylemlerden biri olan 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 54. yılındayız. 1970'de sendikalarının kapatılmasına karşı çoğunluğu İstanbul ve İzmit'te olmak üzere birçok kentte yüzbinlerce işçi harekete geçmiş, kapitalistler korkularından İstanbul'u terk etmeye başlamıştır.

Açıklamanın devamında sermaye iktidarının 1 Mayıs’a dönük saldırıları ve Filistin halkı karşısındaki tutumu teşhir edildi ve şunlar vurgulandı:

Sermayenin devleti işçi sınıfına, ezilen halklara, gençliğe ve kadın hareketine düşmandır. Burjuvazinin devleti kendi bekasını sürdürmek için hak arayan işçilerin, ezilen halkların, geleceksizliğe mahkum edilen gençliğin, kadınların mücadelesini boğmak zorundadır. Sosyal yıkım saldırılarını gün geçtikçe arttırması, işçi sınıfının elinde kalan kırıntı düzeyindeki hakları ortadan kaldırmaya çalışması, Taksim 1 Mayıs'ı sonrası estirilen tutuklama terörü, Filistin halkının sözde yanında yer alıyorken iki yüzlüce Siyonist İsrail devleti ile tüm ilişkilerin sürdürülmesi ve Kürt halkının iradesi yok sayılarak Hakkari belediyesine kayyum atanması bu düşmanlığının sonucudur. Bugün sosyal yıkım saldırılarına, düşük ücretlere, hayat pahalılığına, kayyumlara, tutuklama saldırılarına karşı yapılması gereken de 15-16 Haziran ruhunu kuşanarak fiili meşru mücadeleyi her alanda büyütmektir.

Eylem “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları ile bitirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara