“Yeni 15-16 Haziranlar için ileri”

İşçi Emekçi Birliği, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 54. yılında İstanbul’da Mecidiyeköy’de Cevahir AVM önünde eylem gerçekleştirdi ve “Yeni 15-16 Haziranlar için ileri” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Haziran 2024
  • 20:56

İşçi Emekçi Birliği, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 54. yılında İstanbul’da Mecidiyeköy’de Cevahir AVM önünde eylem gerçekleştirdi.

“Açlık, yoksulluk, sömürü, baskı kaderimiz değil! Yeni 15-16 Haziranlar yaratmak için mücadeleye!” denilen eylemde yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Orta Vadeli Program, yeni ekonomi programı; sermayenin çıkarlarını gözeten, kemer sıkmayı işçilere, emekçilere dayatan, kendilerinin neden olduğu krizin yükünü işçilerin emekçilerin sırtına yıkma programıdır.Bu programda işçilere emekçilere biçilen rol alım güçlerinin daha da düşmesi, kazanılmış hakların gasp edilmesi, daha fazla yoksulluk, daha fazla işsizliktir. Sermaye büyürken, şirketler, holdingler, bankalar kârlarını katlarken; bizler işçiler, emekçiler yoksullaşıyoruz.”

Açıklamanın devamında 1 Mayıs tutuklamalarına değinilirken Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanması teşhir edildi ve şunlar vurgulandı:

“Devletin, iktidarın baskılarına, saldırılarına karşı direnmenin tek yolu sokaktır.

Bundan 54 yıl önce İstanbul’da, İzmit’te işçiler sendikalar, toplu sözleşme, grev, lokavt kanununda hükümetin yapmayı planladığı değişikliklere karşı üretimi durdurarak sokağa çıktılar.

15 Haziran’da patlayan, 16 Haziran’da doruğuna ulaşan, iki gün süren görkemli işçi mücadelesi, ancak sıkıyönetim, onun ardından gelen yoğun saldırılarla durdurulabildi.

Muazzam işçi direnişinin kendilerini aştığı gören sendika bürokratları da, hareketin durdurulmasında devlete yardımcı oldu. 

54 yıl sonra da 15/16 Haziran büyük işçi direnişi izlememiz gereken yolu gösteriyor.

Sermaye düzenin saldırılarına karşı, kazanılmış haklarımızı korumak, daha fazla hak almanın tek yolu topyekûn direniştir!”

“Hak verilmez alınır” denilen açıklamada şunlar vurgulandı:

“Sermaye sınıfının emeğin üzerindeki tahakkümüne son vermenin yolu ise işçi ve emekçilerin bir sınıf olarak mücadeleye atılmasıyla mümkündür. Fabrikalarda ve hayatın olduğu her yerde sömüren sınıfın karşısına işçi sınıfı olarak çıktığımızda hak ettiğimizi alabilir, sömürüye son verebiliriz.

İşçi ve emekçileri, ezilen ve sömürülen kesimleri kapitalist sömürü düzenine karşı şanlı 15-16 Haziran direnişi ruhuyla örgütlenmeye, mücadeleye davet ediyoruz.”

Açıklama boyunca “Yaşasın 15 16 Haziran direnişimiz!”, “Yeni 15-16 Haziranlar için ileri”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul